Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

In Germania, eolienele se-nvart in gol

Din ce in ce mai multe eoliene instalate in Germania produc energie regenerabila ce nu poate fi injectata in sistem, productia neutilizata triplandu-se in perioada 2010-2011, potrivit raportului anual al Agentiei de reglare a retelelor de energie, Bundesnetzagentur.

“Cresterea putenica a cantitatii de energie care ramane neinjectata in sistem, 421 de GWh in 2011, fata de 127 de GWh in 2010, se explica prin dezvoltarea necontrolata a energiilor regenerabile, corelata cu o extindere lenta a retelei electrice. In aceasta situatie, de exemplu, eolienele din nordul Germaniei nu pot deversa toata electricitatea produsa, din lipsa de retele electrice”, se arata in raport.

“Dezvoltarea retelei electrice este o provocare esentiala in tranzitia energetica”, recunoaste Stephan Kohler, director general al Agentiei germane de Energie (Dena), care este si consilier al Guvernului Germaniei. Electricitatea eoliana este produsa in special in nordul Germaniei, iar centralele nucleare ce sunt inchise progresiv se afla in sud, unde este consumul cel mai mare de energie.

Cea mai mare putere industriala
renunta la energia nucleara

Decizia a fost anuntata de ministrul german al Mediului, Norbert Roettgen, care declara, anul trecut, ca majoritatea celor 17 reactoare vor fi scoase din functiune pana la sfarsitul lui 2021. Oprirea definitiva a celor 17 reactoare nucleare germane reprezinta practic o revenire la calendarul fixat la inceputul anilor 2000 de o coalitie a social-democratilor si ecologistilor.

Dupa catastrofa nucleara de la Fukushima, Angela Merkel a oprit imediat centralele cele mai vechi si a pornit negocierile privind abandonarea energiei nucleare civile.

Germania va trebui sa cheltuiasca aproximativ 335 miliarde de euro (486 miliarde de dolari) pentru a dezvolta sursele alternative de energie, ca urmare a renuntarii la energia nucleara. Costurile includ majorarea capacitatilor de productie de energie alternativa si adaugarea acestora la reteaua de transport.

In urmatorii 10 ani,
10.000 de megawati din carbune si gaze

Germania intentioneaza sa construiasca in urmatorii 10 ani mai multe centrale pe carbuni si pe gaze naturale cu o capacitate totala de 10.000 de megawati, potrivit bloomberg.com.

Acest proiect debuteaza cu o centrala pe carbuni, construita de catre grupul energetic RWE langa Koln. Cu o capacitate de 2.200 megawati, centrala va putea sa asigure energie electrica pentru 3,4 milioane de gospodarii.

Tehnologii nemtesti
pentru regenerabilele din Romania

La ora actuala capacitatea totala instalata in Romania, in eolian, este de 1.700 MW, potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. Conform datelor Transelectrica, capacitatea totala instalata in unitatile de producere a energiei din surse regenerabile era de 2.261 MW, la finele lunii octombrie 2012.

In ceea priveste  tehnologiile folosite in Romania pentru producerea de energie din surse regenerabile (E-SRE), o treime provin din Germania, a declarat Sebastian Metz, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane (AHK), la deschiderea RENEXPO 2012.

“Companiile germane sunt din ce in ce mai implicate in pietele de profil din Romania. Estimam ca aproximativ o treime din tehnologiile folosite in sectorul romanesc de regenerabile provin din Germania. De asemenea, Germania este si un investitor extrem de activ”, a declarat Sebastian Metz.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri