Steaua Romana are nevoie de 15 milioane euro ca sa produca biokerosen

Rafinaria Steaua Romana din Campina are nevoie de 15 milioane de euro pentru a-si complete capacitatile existente cu echipamente necesare producerii de biokerosen, a declarat, pentru Green Report, directorul general al rafinariei, Nicolae Bucur.

“Rafinaria Steaua Romana dispune de o instalatie adecvata de procesare catalitica cu hidrogen pentru combustibili fosili(motorina si ulei), care completata cu echipamentele necesare, poate procesa catalitic uleiul de Camelina in vederea obtinerii de biokerosen. Investitia este estimata la 15 milioane de euro si va putea produce circa 24.000 tone de biocombustibil din care 18.800 tone de biokerosen”, a explicat Nicolae Bucur.

Acesta a mai adaugat ca este de dorit ca rafinaria sa realizeze si investitia pentru procesarea semintelor si obtinerea uleiului vegetal care sa constituie materia prima necesara pentru instalatia de procesare catalitica cu hidrogen.

“O evaluare completa asupra oportunitatii investitiei se poate obtine prin intocmirea studiului de fezabilitate care va furniza date despre valoarea investitiei costurile de procesare, profitabilitate si perioada de recuperare a investitei”, a mai spus directorul general al rafinariei.

In primul semestru al anului, potrivit raportului facut de societate catre CNVM, aceasta a realizat o cifra de afaceri de 13,370 milioane lei, mai mica cu 9,56% fata de perioada similara a anului precedent.

Actionarul principal al rafinariei este Omnimpex Chemicals SRL (82,45%) din Bucuresti.

Plantatii experimentale de Camelina in Romania

In anul 2011, un consortiu format din Tarom, Airbus, Honeywell’s UOP, CCS (Compania de Camelina a Spaniei), Facultatea de Agronomie Bucuresti si Centrul de biotehnologie al Facultatii de Medicina Veterinara a pus bazele unuia dintre primele proiecte la nivel european destinate infiintarii unor unitati de productie si procesare de biocombustibili pentru transportul aerian (bio-kerosen) obtinut din Camelina.

“In perioada anilor 2011 – 2012 am cultivat sapte loturi. Doua in judetul Calarasi, si cate unul in Arad, Arges, Satu Mare, Dolj si Iasi. Surprinzator cele mai bune rezultate le-am inregistrat in Iasi si Satu Mare”, a declarat Stefana Jurcoane, prof.univ.dr. Stefana Jurcoane, decan de an al Facultatii de Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Suprafata totala cultivata cu camelina a fost de 15 hectare (ha).

Potrivit acesteia, uleiul de Camelina nu poate fi procesat in tara deoarece rafinariile din Romania nu au instalatii de hidrogenare. “Rafinaria Steaua Romana a fost selectata initial pentru implementarea procesului de transformare a uleiului in biokerosen, insa nu am avut sprijinul necesar din partea Ministerului Economiei in acest demers”, a mai spus Jurcoane. “Daca se va reusi implementarea tehnologiilor la Campina va fi facuta dupa cea detinuta de UOP”.

In 2011 au fost obtinuti 5.000 de litri de ulei de Camelina, iar in urma procesarii de catre Honeywell’s UOP au rezultat 3.000 de litri de bio-kerosen pe care Tarom-ul urmeaza sa-i foloseasca in primavara.

Productia din 2012 insumeaza 20 de tone de seminte, insa deocamdata aceasta este pastrata intr-un siloz pana cand se va gasi o oferta convenabila pentru extragerea uleiului.

Directiva europeana pentru energie regenerabila prevede, ca pana in anul 2020, 20% din consumul de energie sa fie reprezentat de energie regenerabila si 10% din consumul de energie pentru transport sa fie energie regenerabila.

Pentru combustibilii de avioane se preconizeaza ca la nivel European cantitatea de biokerosen sa fie de 2 milioane tone, iar in Romania sa ajunga la 157.000 tone.

Foto: m.incomemagazine.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Tarom va zbura cu biokerosen din primavara

Airbus si Tarom lanseaza o retea de productie de bio-kerosen

Gulfstream G450 a efectuat cu succes primul zbor transatlantic cu biocombustibil

Lufthansa a introdus combustibil bio in zborurile regulate

Transportatorii aerieni isi vor putea alimenta aeronavele cu un amestec de biocarburanti si kerosen 

spot_img

Ultimele știri