Gandul: Pariurile pe energia eoliana sunt scumpe si pe termen lung

Vantul bate si impinge paletele turbinelor eoliene, care se rotesc repede, repede. Asta vede privitorul, din exterior, masurand puterea vantului doar dupa suieratul pe care il aude in urechi. In interiorul agregatului, mecanismul nu e deloc sofisticat. Un motor si un generator fac toata treaba si transforma energia mecanica a paletelor intr-una electrica. Acesta este principiul “verde” dupa care functioneaza instalatiile eoliene, care nu pot fi eficiente la o viteza a vantului mai mica de 4 m/s.

Cu aceste informatii de inceput si cu harta eoliana a Romaniei, pe post de ghid, orice investitie intr-un agregat eolian ar putea sa se faca fara probleme, teoretic. Asta pentru ca in Romania se pot amplasa instalatii eoliene cu o putere totala de pana la 14.000 MW, ceea ce inseamna un aport de energie electrica de aproape 23.000 GWh/an, arata studiile Ministerului Mediului. Inca de la inceput, majoritatea investitorilor au preferat sa dezvolte proiecte eoliene pe litoral, recomandat pentru potentialul energetic semnificativ. In plus, zona este considerata a fi interesanta de catre specialisti, si datorita densitatii mari a aerului, care influenteaza pozitiv eficienta instalatiilor eoliene. In realitate, “daca esti un investitor mai mic si nu ai experienta in domeniu, nu are rost sa te inghesui in Dobrogea, zona care a atras cele mai multe proiecte eoliene”, marturiseste Rares Gardus, asociat cu Honorius Prigoana, fiul proaspatului deputat Silviu Prigoana, in mai multe afaceri, printre care si energia regenerabila.

Vant bun pentru eoliene in Ardeal

Acesta este si motivul pentru care primul microproiect de parc eolian in acest parteneriat a fost dezvoltat in centrul tarii, la Tureni, langa Cluj-Napoca. “Nu este neaparat o afacere. Este mai degraba un proiect pilot, din care am invatat cum sa facem investitii mai mari”, ne-a declarat Rares Gardus. Cu alte cuvinte, este mai sanatos sa pornesti cu o investitie mai mica atunci cand esti incepator, ca sa nu pierzi foarte mult cand dai rateuri. Investitia initiala nu ar fi trebuit sa fie mai mare de un sfert de milion.

Pana la urma, insa, suma cheltuita s-a dovedit a fi mai mare, adauga omul de afaceri. In total, parcul este format din patru turbine a cate 75 de KW fiecare si livreaza energie in sistem de aproximativ doi ani. Parteneriatul se va concretiza si prin alte noi proiecte verzi, aflate in diferite stadii. Cel mai avansat este cel de pe Varful Bihor, in judetul Alba, care va fi gata abia peste doi ani. Parcul va avea o putere instalata de 150 MW. In schimb, cel de la Topologu, din Dobrogea, va fi functional abia in 4-5 ani. La acestea se mai adauga cinci noi proiecte, imprastiate pe o suprafata mare, tot in Ardeal, despre care Gardus nu vrea sa dea prea multe detalii.

„Harta vanturilor” nu este „bancabila“

Orice investitor care vrea sa dezvolte un proiect eolian are nevoie de studii amanuntite, pentru a afla potentialul energetic al zonei, pe langa asa-numita “harta a vanturilor”. “Harta eoliana intocmita de autoritati nu este foarte utila in momentul in care vrei sa obtii finantare de la o banca. Trebuie sa ai un proiect serios, altfel nu primesti imprumutul”, recomanda Rares Gardus.

 

spot_img

Ultimele știri