Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Franta

Text de Oana Neneciu

Franta a adoptat, in 2005, Carta pentru Mediu. Aceasta contine zece articole care prevad drepturile si indatoririle fata de mediu si dezvoltare durabila. Carta se bazeaza pe principiile precautiunii, actiunii preventive, „poluatorul plateste” si pe participarea publica.

Tara a adoptat si un plan de actiune pentru secolul XXI la nivel national, denumit Agenda 21. Acesta contine strategia pentru dezvoltare sustenabila si tintele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. In prezent, in Franta exista aproape 250 de „Agende 21” locale.

La sfarsitul anului 2007, Comitetul Interministerial pentru Dezvoltare Sustenabila a avansat obiectivul Facteur IV, care prevede reducerea cu 25% a emisiilor de gaze poluante pana in 2020, fata de nivelul din 1990.

Tinta de utilizare a energiei regenerabile la nivel national stabilita de UE pentru Franta este de 21% din consumul de electricitate pana in 2010. Pentru stimularea utilizarii energiei regenerabile, Franta a recurs la trei politici: reducerea taxelor cu 50%, reducerea TVA-ului cu 5,5% pentru echipamentele energetice rezidentiale si subventii de 40% pentru centralele termice pe baza de biomasa.

Productia anuala de hidroenergie in Franta este de aproximativ 59.712 GWh, aceasta reprezentand principala sursa de energie alternativa. Pe locul al doilea si al treilea se afla deseurile biodegradabile, cu o productie de 1.671 GWh, si biomasa solida, cu 1.371 GWh anual. In ceea ce priveste energia fotovoltaica, tara a inregistrat in ultimii doi ani cresteri de 90% ale productiei, iar pentru energia eoliana cresterea inregistrata anual este de 58%.

Franta este, in momentul de fata, pe locul al doilea in UE in ceea ce priveste productia si consumul de biocombustibil. Tintele nationale pentru utilizarea biocombustibililor au fost stabilite astfel: o pondere de 2% din combustibil pana in 2005, 5,75% pana in 2008, 7% pana in 2010 si 10% pana in 2015. Pana in prezent, aceste tinte nu au fost atinse, in 2005 inregistrandu-se o pondere de abia 1%. Strategia tarii pentru promovarea biocombustibililor include reduceri de taxe si subventii.

In ceea ce priveste transportul feroviar, una dintre strategiile avansate si aprobate de guvern este extinderea caii ferate pentru TGV (trenul de mare viteza) cu inca 2.000 km pana in 2012.

O alta masura pentru dezvoltarea sustenabila, de data aceasta cu privire la sectorul rezidential, prevede ca, pana in 2012, toate noile cladiri de locuinte construite sa fie conforme cu standardele „consum scazut de energie”, iar numarul cladirilor renovate anual sa se dubleze.

Desi Franta acopera patru din cele sase regiuni biogeografice din Europa si are multe specii de pasari si tipuri de habitate, procentul de arii protejate al tarii este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeana. Prin Reteaua Natura 2000, doar 12% din teritoriul Frantei era protejat in 2006.

Pe data de 8 februarie 2008, guvernul francez a anuntat interzicerea cultivarii si comercializarii organismelor modificate genetic pe teritoriul tarii. In 2007, aproximativ 22.000 hectare erau cultivate cu porumbul MON810.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri