Evitarea mega-dezastrelor, finantarea programelor de dezvoltare a infrastructurilor de apa si avansarea tehnologiei sunt trei dintre telurile de dezvoltare pentru apa Millennium, parteneriatul la nivel global care a fost creat in timpul Summitului Millenium organizat de Natiunile Unite in 2000. Tintele au fost discutate pe larg in cadrul Forumului din Istanbul, expertii punand accent pe regiunile unde lucrurile nu au avansat destul de bine pana in prezent, informeaza corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.
"Forumul International pentru Apa vine intr-o perioada cruciala. Peste jumatate din timpul care a fost avansat pentru a indeplini tintele Millennium a trecut si mai sunt foarte multe lucruri care trebuie rezolvate. Forumul reprezinta un eveniment in care expertii se pot pune de acord pentru a determina ce actiuni sunt necesare pentru indeplinirea tintelor de dezvoltare Millennium", a declarat Prof. Dr. Oktay Tabasaran, secretar general al Forumului.
Reprezentanti ai regiunii mediteraneana au subliniat punctele slabe si punctele forte ale zonei dar si prioritatile pe care le au in vedere pentru regiune, ca finantarea sustenabila, adaptarea la schimbarile climatice si crearea sinergiilor intre gestionarea resurselor de apa si gestionarea zonelor costiere.
Pentru regiunea araba, Abu Ziad, presedintele Consiliului Arab de Apa a emfazat ca aici este dificil sa asiguri cantitati de apa suficiente pentru agricultura, industrie si zone rezidentiale din cauza lipsei acute de apa din regiune. Acesta a mai aratat ca solutia este colaborarea intre diferitele organisme de apa si continuarea impartasirii informatiilor la nivel international.
Tintele de dezvoltare Millennium au fost stabilite in anul 2000 de catre 186 de lideri internationali si promoveaza reducerea saraciei, accesul la educatie, combaterea mortalitatii infantile si a epidemiilor. Conform programului stabilit in 2000, tintele trebuie indeplinite pana in 2015.
Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.
Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.