Ajutoarele pentru accesul la apa si crearea de sisteme sanitare a crescut din 2001, arata un nou raport realizat de catre Organizatia pentru Economie si Cooperare si Dezvoltare (OECD) in parteneriat cu Consiliul Mondial pentru Apa, informeaza corespondentul Green Report la Istanbul, Oana Neneciu.
Raportul mai subliniaza angajamentele pentru dezvoltarea sectoarelor de apa si salubrizare care au fost luate de mai multe natiuni, actiune care arata importanta care se acorda sectoarelor si problemelor cu care se confrunta.
Angel Gurria, Secretarul General al OECD, considera ca problema accesului la apa trebuie sa devina un punct focal al politicilor, cum sunt pentru finante, combustibili si hrana. Acesta a mai subliniat importanta introducerii unor tarife si taxe pe apa pentru recuperarea sustenabila a costurilor acestui sector.
Subliniind legaturile intre cererea si politicile de furnizare a apei si intre pretul si finantarea apei, Loic Fauchon, Presedintele Consiliului Mondial
Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei a avut loc in perioada 16 – 22 martie 2009, la Istanbul, Turcia. La eveniment au sosit peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. Au fost prezentate proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de catre guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri.
Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”, subliniind inca odata importanta cooperarii intre state pentru probleme ce vizeaza interesul comun al tarilor, cum ar fi managementul secetei, managementul riscului la inundatii si/sau calitatea apelor.