Expertii OMS evalueaza impactul noroiului rosu asupra sanatatii

O echipa de experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) va fi trimisa in Ungaria pentru a ajuta la evaluarea impactului deversarii de noroi rosu toxic asupra sanatatii oamenilor afectati de dezastrul produs in urma cu opt zile in vestul tarii, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Potrivit OMS, impactul asupra sanatatii persoanelor a fost, la inceput, "sever, dar localizat", cauzand moartea a opt persoane si ranirea a peste o suta, care au suferit arsuri din cauza nivelului ridicat al PH-ului noroiului toxic.

Dar, in prezent sunt necesare evaluari pentru a stabili consecintele pe termen lung asupra sanatatii, ca urmare a expunerii la inhalarea prafului, consumul apei si a alimentelor cultivate pe plan local, "care ar putea contine o cantitate mai mare de metale grele", a precizat OMS, dand asigurari ca autoritatile ungare monitorizau indeaproape situatia si au luat "toate masurile sanitare necesare in acest stadiu".

OMS considera ca este putin probabil sa existe riscuri sanitare, pe termen scurt, in tarile vecine. In schimb, Organizatia si-a exprimat ingrijorarea fata de posibilele consecinte pe termen mediu si lung, daca in lantul alimentar vor aparea metale grele.Agentia considera, in schimb, ca "neglijabil" riscul propagarii prafului la vecini.

Aproximativ 700.000 de metri cubi de noroi rosu toxic, provenind de la un rezervor fisurat, s-au deversat, pe 4 octombrie, inundand satele din vecinatatea uzinei de alumina din Ajka.

Acest noroi a provocat cea mai mare catastrofa ecologica din istoria Ungariei, distrugand ecosistemele mai multor rauri, dupa care a ajuns in Dunare. Intre timp, apele celui de-al doilea fluviu din Europa, dupa Volga, a revenit la nivelul de alcalinitate dinainte de accident.

spot_img

Ultimele știri