Exclusiv. România are nevoie de peste 7 miliarde de euro pentru epurarea în totalitate a apelor uzate

România trebuie să investească peste 7 miliarde de euro pentru a realiza epurarea în totalitate a apelor uzate urbane și pentru a se conforma cu Directiva privind epurarea apelor uzate urbane, a declarat, pentru Green Report, directorul general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), Victor Sandu.

ape reziduale

În vederea conformării cu cerințele Directivei privind epurarea apelor uzate urbane – 271/91/CEE, costurile de investiții necesare se ridică la circa 7,678 miliarde de euro în perioada 2016 – 2021, în principali acestea fiind costuri alocate pentru finanțarea aglomerărilor umane cu mai mult de 2.000 de locuitori”, a spus Victor Sandu.

În ceea ce privește sursele de finanțare ale măsurilor pentru atingerea obiectivelor de mediu ale apelor în România în această perioadă, acestea se vor asigura în principal din fonduri europene, dar și din bugetul de stat și bugetele locale.

Reprezentantul ANAR a precizat că în momentul de față volumul total de ape uzate evacuate este de peste 2,044 miliarde de metri cubi, din care 82,4% reprezintă ape uzate care se epurează.

La nivelul anului 2014, în România existau 2.174 stații de epurare a apelor uzate menajere, industriale și de alte tipuri, funcționale în sistem centralizat. pe lângă acestea erau înregistrate ți 1.789 stații de epurare individuale de mici dimensiuni”, a mai spus Victor Sandu.

De asemenea, acesta a adăugat că, din datele pe care ANAR le deține, la nivelul lunii iunie 2015, existau 519 stații de epurare funcționale care deserveau 549 de aglomerări urbane. De asemenea, la 101 stații finalizate populația și unitățile industriale încă nu se racordase, iar 20 de stații se aflau în probe tehnologice.

În România au fost identificate 19 orașe cu peste 150.000 de locuitori dintre care 9 au stații cu epurare biologică avansată pentru îndepărtarea nutrienților, 9 sunt dotate cu stații de epurare mecano-biologică, iar una are stație de epurare mecanică.

În prezent se derulează lucrări de reabilitare și modernizare a stațiilor de epurare mecano-biologică, în vederea realizării epurării terțiare (epurare biologică avansată – n.r.), care este o cerință de conformare pentru aglomerările cu mai mult de 10.000 de locuitori”, a mai spus directorul general al ANAR, Victor Sandu.

Atingerea obiectivelor de mediu ale tuturor corpurilor de apă din România a fost planificată în cicluri de câte 6 ani, respectiv perioadele 2016 – 2021 și 2022 – 2027. Până la sfârșitul anului 2021 vor atinge obiectivele de mediu 86,5% dintre corpurile de apă, iar în anul 2027 toate corpurile de apă vor atinge obiectivele de mediu.

România a obținut prin tratatul de aderare perioade de tranziție, astfel încât la 31 decembrie 2015 toate aglomerările mai mari de 10.000 de locuitori să se conformeze prevederilor din punct de vedere al colectării și epurării avansate a apelor uzate, iar la 31 decembrie 2018 toate aglomerările cu 2.000 – 10.000 de locuitori să se conformeze din punct de vedere al colectării și epurării secundare a apelor uzate (mecano-biologice – n.r.).

Citește și:

Un miliard de euro pentru stații de epurare și canalizare

Peste 14 miliarde de euro, investite de UE in tratarea apelor uzate

spot_img

Ultimele știri