Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei Transilvania: Ursii de la pensiune

In ciuda angajamentelor Romaniei pentru salvarea speciilor pe cale de disparitie, cel putin doi ursi sunt tinuti de particulari in custi.

Vasile traieste intr-o cusca nici mare, nici mica, „dotata” cu un „dormitor” zidit si acoperit, destul de incapator, si doua „terase” betonate, cu doua mici gropi cu apa.

ALBA. Ursul este „gazduit” in cadrul complexului turistic Lutsch, de pe DN 7, in judetul Alba, la 20 de kilometri de limita cu Hunedoara. Ursul in varsta de cinci ani si jumatate intampina bucuros orice turist, mai ales daca acesta nu vine cu mana goala. Se ridica pe labele din spate, se sprijina de gratii, isi pune coltii pe barele de fier si te provoaca la joaca. Cand era pui, era chiar lasat, supravegheat, la mesele popasului.

In urma cu un an, a inceput sa provoace necazuri: l-a ranit destul de grav pe unul dintre paznici. Apoi, acum vreo doua saptamani, un turist care a ignorat avertismentul scris s-a ales cu mana sfasiata. Purtatorul de cuvant al IPJ Alba, Adriana Tugudean, spune ca nu s-a depus nicio plangere, vina i-a apartinut turistului, iar amenajarea custii lui Vasile este autorizata de Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Cinegetic.

„Domnule, dumneatale ti-ar conveni sa vina cineva sa-ti ia cainele pe care-l iubesti din fata casei? Am discutat cu oamenii de la Mediu si le-am dat in scris ca sunt de acord sa vina cineva sa-l ia. Mai multe nu doresc sa comentez!”, spune, suparat, Mihai Lutsch, proprietarul complexului turistic.

„Un urs nu e animal de companie, asa ca domnul Lutsch nu prea are dreptate. Daca vrea sa-l pastreze, dumnealui poate sa-si amenajeze o gradina zoologica sau sa-si faca un centru de ingrijire. A treia posibilitate ar fi sa-l predea unor institutii specializate, care respecta standardele europene”, spune directorul executiv al Agentiei de Mediu Alba, Constantin Constantinescu. Acesta a promis, cu intarziere, o solutie peste doua saptamani.

COVASNA. Muky are opt ani, e un urs mare si apatic. Este inchis intr-o cusca dubla, de 20 de metri patrati, ascunsa in spatele pensiunii „Cetate”, din cadrul complexului Balvanyos. Drumul spre casa lui nu e marcat in mod special, desi el este prezentat drept mascota pensiunilor patronate de Attila Daragus, primarul comunei Turia, de care apartine statiunea Balvanyos. E in cusca de cand era pui. A avut pana acum vreo trei ani o partenera, Mary, iar angajatii primarului spun ca animalul e tratat mai bine decat un om.

„Stiti cati bani spala astia de la asociatiile de protectie a animalelor?!”, s-a eschivat primarul Attila Daragus de la intrebarile noastre. La fel, directorul executiv al Agentiei de Protectie a Mediului Covasna, Zoltan Hobincu, spune ca a tot intervenit pe langa Daragus. „Am reusit sa-l convingem sa-i mareasca cusca. In cazul lui Muky nu sunt foarte multe de facut, pentru ca a crescut printre oameni si este un oportunist”, explica Hobincu.

Romania incalca conventiile internationale

Statul roman s-a angajat sa protejeze speciile pe cale de disparitie, printre care se numara si ursul carpatin, odata cu semnarea Conventiei de la Berna privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa, ratificata si prin Legea 13/1993. Este pe locul II in Europa, dupa Rusia, cu 6.000 de exemplare de urs brun. Presedinta Fundatiei „Milioane de Prieteni”, Cristina Lapis, cea care detine Rezervatia de ursi „Liberty” de la Zarnesti, se lupta de ani intregi pentru salvarea ursilor captivi.

„La Alba, am facut sesizari la autoritatile locale, la Garda de Mediu. Nu s-a sesizat nimeni. Cu greu am reusit sa luam ursoaica de acolo, pentru ca era mai mica si nu prezenta interes. Le-am cerut autoritatilor sa intervina si la Balvanyos, dar acolo chiar primarul are ursul. Am sesizat politia si Ministerul Mediului. Mi s-a raspuns ca e proprietatea omului si nu-l pot lua. Nu se poate sa ai in proprietate un animal din padure, nu-ti face nimeni formele legale!”, reclama Lapis.

Biroul de presa al Ministerului Mediului s-a limitat sa spuna ca orice cetatean poate anunta daca un urs este tinut in captivitate de o persoana fizica, in conditii improprii. Acesta sesizeaza Garda de Mediu, care apeleaza la specialisti pentru a stabili daca ursul va fi dus in salba- ticie ori intr-o rezervatie.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei Transilvania

spot_img

Ultimele știri