Evenimentul Zilei: Poluarea din casa da dureri de cap si alergii

Aerul din incaperi poate contine peste 900 de compusi, care pot fi periculosi pentru sanatate, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.

Poluantii din casa se formeaza din cauza gazelor folosite pentru prepararea mancarii, dar pot proveni si din alte surse, precum materialele de constructie a cladirii, odorizantele sau produsele pentru curatat diverse obiecte casnice. Efectele asupra sanatatii pot fi grave: alergii, astm, rinite, dureri de cap sau greturi, avertizeaza un raport dat publicitatii saptamana aceasta de Comisia Europeana.

Gazele de la gatit ataca sistemul cardiovascular

Unul dintre principalii factori care afecteaza calitatea aerului sunt chimicalele. Acestea emana un miros urat si irita ochii, nasul si gatul.

Alti factori sunt particulele fine din aer, care pot afecta sistemul respirator si pe cel cardiovascular. Acestea pot proveni din poluarea aerului de afara, dar si de la arderea gazelor pentru gatit sau incalzirea incaperii ori in urma reactiilor dintre ozon si compusii organici volatili. „Continutul chimic al acestor produse ar trebui monitorizat. A inceput sa scada interesul producatorilor pentru un continut echilibrat de chimicale”, afirma Marica Constantin, pneumolog la Institutul „Marius Nasta” din Bucuresti.

Microorganismele precum virusurile pot cauza astm si alergii. Infectiile cu virus pot fi transmise prin aerul din incaperi, iar unele pot cauza astm sau alergii.

„Animalele de casa, praful, gandacii de bucatarie si pesticidele sunt o sursa de alergii. Acesti factori pot cauza boli ale cailor respiratorii, rinite si astm”, se arata in raportul Comisiei Europene. Unele studii au aratat ca pesticidele folosite contra insectelor din casa pot afecta dezvoltarea sistemului nervos. Pesticidele pot fi inhalate sau ingerate, deoarece se pot gasi pe jucariile copiilor si in praf.

Umiditatea scazuta usuca pielea

Umiditatea este un alt factor care poate afecta calitatea aerului din casa. Specialistii sustin ca exista un nivel optim al umiditatii aerului. Un nivel prea scazut poate provoca iritatii ale ochilor, uscarea pielii, urticarii, in timp ce unul prea ridicat afecteaza dispozitia.

Si ventilatia joaca un rol important, deoarece spatiile prost aerisite pot afecta sanatatea si performanta.

Unele chimicale din aer se pot influenta reciproc. Mai multe chimicale alaturate pot cauza mai multe efecte negative asupra sanatatii decat ar avea separat. De asemenea, particulele din aer pot ajuta anumiti poluanti sa ajunga in zonele mai profunde ale plamanilor.

Oamenii pot fi expusi acestor factori fie direct, prin respiratie, fie prin ingestie. Copiii pot ingera mai mult praf, deoarece ei petrec mai mult timp pe jos si duc apoi mana la gura.

ATENTIE SPORITA

Copiii, gravidele si varstnicii sunt cei mai vulnerabili

Copiii, femeile insarcinate, persoanele de peste 65 de ani si cele care sufera de boli cardiovasculare si respiratorii sunt cei mai sensibili la factorii alergeni. Copiii sunt mai vulnerabili decat adultii la fumul de tigara, plumb si la pesticidele care contin fosfor. „Cei mai sensibili sunt copiii de pana la 3 ani, deoarece ei au sistemul imunitar mai putin format”, explica Marica Constantin, pneumolog la Institutul „Marius Nasta” din Bucuresti. Poluarea aerului poate cauza tuse, bronsite si alte boli respiratorii. In plus, poate agrava astmul. Substantele cele mai periculoase sunt dioxidul de nitrogen si ozonul. Persoanele in varsta sunt si ele sensibile, deoarece capacitatea organismului de a elimina chimicalele.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul Zilei

spot_img

Ultimele știri