Europa trebuie să cheltuiască miliarde pentru a atinge obiectivul climatic din 2030 – WoodMac

Europa trebuie să investească miliarde în energie regenerabilă și stocare sau nu va atinge obiectivul său climatic pentru 2030, potrivit unui raport al companiei de consultanță Wood Mackenzie, citat de Reuters.

În decembrie, liderii Uniunii Europene au convenit să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030, întărind în mod substanțial obiectivul existent de 40%.

Dar analiza Wood Mackenzie a constatat că, potrivit planurilor actuale, Europa va atinge o reducere a emisiilor cu 46%, comparativ cu nivelurile din 1990 până în 2030.

Pentru a atinge noul obiectiv, blocul comunitar are nevoie de o creștere semnificativă a capacității de energie regenerabilă, cum ar fi cea eoliană și solară și stocarea electricității, echivalând cu investiții de aproximativ 585 miliarde de dolari până în 2030, se arată în raport.

Sunt necesare, de asemenea, tehnologia de captare și stocare a emisiilor de carbon (CCS), utilizarea pe scară largă a hidrogenului drept combustibil, vehicule mai electrice și reformele sistemului de comercializare a emisiilor (ETS) al blocului, inclusiv introducerea unui preț minim privind costul emisiilor de carbon, se mai arată în raport.

Prețul carbonului de 65 de dolari pe tonă ar asigura trecerea maximă posibilă de la centralele de cărbune poluante cu lignit la centralele electrice pe bază de gaz cu emisii mai mici și ar stimula investițiile în tehnologie, spune raportul.

Nivelul prețurilor este cu aproape 30% mai mare decât prețurile de referință actuale în ETS din Europa, de 39 de euro / tonă (47,03 de dolari).

„Oferirea certitudinii cu privire la prețul carbonului acum ar contribui la creșterea acelei conducte de proiecte CCS și hidrogen de care este nevoie”, a spus directorul de cercetare Wood Mackenzie, Murray Douglas.

Citeşte şi:

O nouă strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice
eMobilitatea poate ajuta Europa să-și atingă țintele de reducere a emisiilor CO2
Raport: În ultimii zece ani, aerul s-a îmbunătățit semnificativ în Europa
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri