Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Brazilia lansează primul său satelit pentru monitorizarea Amazonului

Brazilia a lansat dumincă primul său satelit cu scopul de a monitoriza defrişările din Pădurea Amazoniană, a anunţat Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), citat de revista Science Mag.

Denumit „Amazonia 1”, satelitul a fost lansat cu succes spre orbită la ora locală 1:54 (4:54 GMT) de la Centrul Spaţial Satish Dhawan din India, se arată într-un comunicat.

Dacă misiunea merge bine, Brazilia se va alătura celor aproximativ 20 de țări care au gestionat întregul lanț de proiectare, producție și operare a unui satelit. Amazonia-1 va oferi cercetătorilor actualizări mai frecvente privind defrișările și activitatea agricolă în cea mai mare pădure tropicală din lume. Dar alte provocări așteaptă, deoarece oamenii de știință brazilieni se confruntă cu reduceri tot mai mari ale fondurilor necesare cercetării și cu o divizare politică a programului spațial al țării.

„Acesta este primul satelit de observare a Pământului proiectat, integrat, testat şi operat în totalitate de Brazilia”, potrivit comunicatului.

Amazonia 1 urmează să trimită imagini pentru monitorizarea mediului şi a activităţilor agricole din Brazilia.

Dezvoltarea satelitului, care a început în 2008, a implicat mai mult de o duzină de companii braziliene și o investiție de 360 ​​de milioane reali (60 de milioane de dolari) – aproximativ o șesime din ceea ce ar costa importul de echipamente gata de utilizare. Amazonia-1 este primul dintre cei trei sateliți de monitorizare Amazon pe care INPE își propune să construiască cu aceeași platformă de fabricație.

Noul satelit este un lung de 2,5 metri și cântărește 640 de kilograme. Este încărcat cu 6 kilometri de cabluri și trei camere grandangulare capabile să detecteze orice zonă de defrișare mai mare de patru terenuri de fotbal. O lansare planificată în 2018 a fost amânată din cauza lipsei de finanțare și a întârzierilor în furnizarea de componente cheie de la companiile colaboratoare.

Camera cu care satelitul este dotat poate să fotografieze orice locaţie de pe Pământ la fiecare cinci zile, o caracteristică descrisă de INPE drept „extrem de valoroasă” datorită faptului că nu este întotdeauna garantată obţinerea unei imagini clare, neafectată de prezenţa norilor.

Bugetul propus de guvern pentru 2021 include o reducere de 15% a bugetului INPE, care a determinat deja anularea a 100 de burse, care susțin aproape un sfert din personalul tehnic al agenției. Lansarea Amazonia-1 a fost aproape amânată după ce șapte cercetători din proiect și-au pierdut granturile.

Citeşte şi:

Brazilia a despădurit echivalentul a două terenuri de fotbal pe minut, din Pădurea Amazoniană, în 2020
Brazilia invită companiile să ia parte din planul său “adoptă un parc” pentru a proteja Amazonia
spot_img

Ultimele știri