Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Exclusiv GR: Elaborarea planului de management pentru Parcul Natural Văcărești ar putea dura până la un an

Viitorul administrator al Parcului Natural Văcărești va fi selectat cel mai probabil în cursul lunii viitoare, în funcție de data la care Hotărârea de Guvern care a  instituit regimul de arie naturală protejată va fi publicată în Monitorul Oficial, a declarat, pentru Green Report, Viorel Lascu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Administratorul are la dispoziție un an pentru a elabora planul de management.

Parcul-Natural-Vacaresti

După semnarea contractului de atribuire, administratorul are la dispoziție un an pentru a elabora planul de management, care trebuie pus de acord atât cu statutul Parcului, fixat de Administrația Națională „Apele Române”, cât și în ceea ce privește regimul proprietăților, cu zonarea Parcului”, a declarat Viorel Lascu.

Acesta a explicat că, deocamdată, până la selectarea administratorului,  Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), care conform legii adminsitrează această acumulare, trebuie să modifice statutul zonei din „acumulare în conservare” în „acumulare în rezervare cu statut de parc natural”. Totodată, responsabilitățile în ceea ce privește paza, supravegherea și igienizarea sunt preluate tot de către ANAR

Directorul ANAR, în zilele următoare, va veni cu un plan clar de măsuri pe cele două componente: asigurarea statutului de arie naturală protejată și clarificarea situației prioprietăților din zonă”, a mai spus Lascu.

Zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești”, și a fost instituit  regimul de arie naturală protejată, conform unei hotărâri adoptată miercuri de Guvern.

186 de hectare de arie naturală protejată

Suprafața totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de ha și se compune din teren proprietate publică, aflat în administrarea Administrației Naționale ”Apele Române”, și teren proprietate privată, deținut de persoane fizice pentru care se va avea în vedere, la promovarea planului de management, să se prevadă compensații pentru respectarea prevederilor restrictive ori pentru măsurile de conservare instituite.

Managementul Parcului Natural Văcărești va urmări menținerea celui mai mare spațiu verde al Bucureștiului prin protejarea diversității biologice și oferirea publicului a unor posibilități de recreere și ecoturism, fiind totodată o excelentă platformă pentru activități educaționale și științifice.

Parcul Natural Văcărești este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reușit să se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare sau din cauza cantităților uriașe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

Citește și:

Decizie istorică pentru București: Parcul Natural Văcărești, declarat arie naturală protejată

spot_img

Ultimele știri