Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Doua treimi din teritoriul Romanei este supus combaterii eroziunii solului

Combaterea eroziunii solului ar trebui sa devina o prioritate pentru Romania in cel mai scurt timp, intrucat, la ora actuala, doua treimi din teritoriul tarii este supus acestei agresiuni climatice, a declarat, pentru ROMPRES, directorul general al Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare /ANIF/, Nicolae Maracine.

’’Avem nevoie de un program national de combatere a eroziunii solului, pentru ca vom ajunge sa nu mai avem apa pentru irigatii. Trebuie sa gasim urgent solutii pentru a ne mari capacitatea de absorbtie a apei de suprafata, pentru ca altfel vom fi nevoiti sa accesam rezerva intangibila de apa din subteran", a spus Maracine.

Potrivit directorului general al ANIF, ar trebui demarate cat mai urgent lucrari de amenajare de suprafata pentru combaterea eroziunii solului, amenajare de torenti, realizarea unei infrastructuri de drumuri agricole, precum si lucrari pe bazinele hidrografice pentru retinerea apei.

Nicolae Maracine a precizat ca in prezent din cauza eroziunii solului pierdem anual cantitati importante de sol fertil care este carat de apa in reteaua hidrografica a tarii. "Acesta se depune in general in cursurile de apa cu viteza redusa de transport adica in lacurile de acumulare si unde in loc de apa avem mai mult mal", a explicat directorul genera al ANIF.

La ora actuala zonele cu eroziune excesiva sunt in Carpatii de curbura, zona Vaslui, unde s-a ajuns deja la roca de baza.

Reprezentantul ANIF a precizat ca eroziunea solului va afecta si reteaua de izvoare, intrucat, nefiind retinuta apa pe versanti, in sol, vor seca cea mai mare parte a izvoarelor.

"Alimentarea cu apa din precipitatii a freaticului o sa fie din ce in ce mai redusa, iar acest lucru este foarte grav, deoarece afecteaza rezerva nationala de apa, vom avea zone unde se va produce migratie daca apa va disparea", a spus Maracine .

ANIF a efectuat o serie actiuni de identificare a zonelor de risc afectate de eroziune, coroborate cu alunecarile de teren, existand la ora actuala o cartare cu cele mai supuse zone la eroziune.

"Noi nu putem interveni decat in zonele unde avem amenajari pentru combaterea eroziunii solului. ANIF a intervenit cu lucrari de reabilitare si intretinere pe cele 3,5 milioane hectare amenajate pentru combaterea eroziunii solului, dar avem nevoie de sume importante in acest sector pentru diminuarea fenomenului", a aratat directorul general al ANIF.

ANIF are pentru 2008 un buget de 191,3 milioane lei, din care 57 milioane lei sunt alocati efectiv pentru alte activitati decat irigatiile.

Anul acesta, ANIF are in program realizarea a opt obiective de combatere a eroziunii solului, in valoare de 7,7 milioane lei, ceea ce reprezinta 2.515 hectare de combatere eroziunii, 2.787 hectare cu completari lucrari de combatere a eroziunii solului, 1,8 km de amenajari de ravene, 14 hectare pentru prevenirea si oprirea fenomenului de alunecare, 110 hectare cu amenajari cu lucrari de desecare si 254 de lucrari de drenaj.

spot_img

Ultimele știri