Doua milioane de euro pentru productie de biogaz la Timisoara

Doua milioane de euro vor fi investiti intr-un proiect pilot de producere a biogazului desfasurat la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Banat (USAMVB) din Timisoara. Acesta este unic in tara si s-a nascut din dorinta producerii de energii alternative mai ieftine, anunta Mediafax.

Potrivit USAMVB Timisoara, in acest proiect sunt implicate si universitati din Austria, dar si o companie privata care asigura cea mai mare parte din finantare.

"Prin acest proiect, USAMVB, Universitatea Agricola Viena si firma Biogest din Austria intentioneaza sa dezvolte o colaborare viitoare pe tema energiilor regenerabile obtinute din biogaz. Finantarea de doua milioane de euro va fi asigurata partial de Biogest, pentru diferenta urmand a fi atrase si alte resurse", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, proiectul se va desfasura prin Institutul Euroregional de Cercetari in Bioresurse Energetice de Origine Vegetala existent la USAMVB.

In ceea ce priveste obiectivele acestei investitii, exista trei directii care vor fi avantajate de acest proiect.

Astfel, universitatea din Timisoara va dezvolta parteneriatul prin educatie si perfectionare profesionala cu Universitatea Agricola Viena, cu Universitatea Agricola Munchen si cu Biogest, in sensul ca, din anul universitar 2011-2012, va fi infiintat un program comun de master in domeniul energiilor regenerabile si bioenergie, cu predare in limba engleza.

Acest proiect va fi sustinut din finantari Erasmus. Programul masterului prevede cate un semestru de studiu in Timisoara, Viena si Munchen, iar profesorii implicati in acest master, de la cele trei universitati, vor preda in universitatile partenere prin rotatie.

Al doilea obiectiv vizeaza activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare, prin schimburi de cunostinte privind metodologiile moderne de cercetare in domeniul cultivarii speciilor de plante de interes energetic, al modalitatilor de procesare eficienta a acestora pentru obtinerea de energie regenerabila, nepoluanta si ieftina.

Al treilea obiectiv inseamna crearea unei statii pilot de biogaz la scara industriala, care permite realizarea unor experiente pentru cercetare in proiectele energetice si care va fi amplasata in cadrul Centrului Romano-German de Pregatire si Perfectionare Profesionala in Domeniul Agriculturii al USAMVB Timisoara din localitatea Voiteg, judetul Timis.

In cadrul proiectului se vor desfasura si programe de instruire si formare profesionala pentru cei care vor sa se specializeze pe acest domeniu.

spot_img

Ultimele știri