Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Despre clădirile sustenabile și avantajele lor

Imagine de Tumisu de la Pixabay

Dintotdeauna grija pentru mediu și schimbările climatice au fost preocupările mele, iar asta m-a făcut să urmez domeniul de studii și mai apoi să mă implic în unul dintre cele mai importante ONG-uri românești, EFdeN, ce activează în sfera sustenabilității. Mai jos o să vedeți pe scurt câteva dintre proiectele noastre din sfera clădirilor sustenabile, aceasta fiind tema serialului pe care îl voi contura în lunile următoare.

Azi, chiar dacă suntem la o lună și jumătate de la instituirea stării de urgență în România, ar trebui să uităm de faptul că avem nevoie de clădiri doar pentru a ne fi suport în desfășurarea activităților noastre, pentru că ele sunt mai mult de atât. Asta pentru că o clădire nu poate exista unitară, ci ea trebuie să fie conectată cu cei care o vor ocupa, dar și să se încadreze cu locul în care va fi construită, de aceea ea trebuie să fie sustenabilă și să satisfacă nevoile ocupanților, fără a compromite generațiile viitoare.

Pentru a fi mult mai clar modul în care poate fi o clădire sustenabilă trebuie să ținem cont de ambițioasa Agendă 2030, propusă de Națiunile Unite la finalul lui 2015, care reprezintă un program universal de acțiune globală în domeniul dezvoltării durabile. Aceasta cuprinde 17 obiective de dezvoltare durabilă, ce sunt sunt o adevărată provocare pentru lumea contemporană, având în vedere că impun o creștere economică fără a accentua schimbările climatice, sărăcia și inegalitatea.

Sursa foto: https://www.worldgbc.org/green-building-sustainable-development-goals

Dacă ne gândim că sectorul construcțiilor este responsabil pentru 30% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, atunci este unul dintre cele mai importante domenii în care e nevoie de intervenție și oferă oportunități pentru a limita impactul asupra mediului, precum și pentru a contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. De aceea, WGBC a selectat 9 dintre cele 17 ODD-uri de mai sus, care se aplică în domeniul construcțiilor.

Sursa foto: https://www.worldgbc.org/green-building-sustainable-development-goals

Pentru a le îndeplini, e necesar să implementăm soluţii tehnice şi arhitecturale care să evite consumul inutil de resurse prin diferite strategii pasive, cu un consum redus de energie, de la cele mai simple ca iluminatul şi ventilația naturală la eficiența izolării termice şi fonice a clădirilor. Pe de altă parte, armonizarea spaţiilor verzi cu cele construite este un „must-have” pentru a asigura confortul utilizatorilor, dar şi a mediului natural, toate acestea cu o amprentă redusă de dioxid de carbon.

O altă caracteristică a unei construcții sustenabile este echitatea, însemnând o distribuție corectă a costurilor și beneficiilor sociale generate de construcție, de aceea e super important ca atunci când construim să renunțăm la umflarea nevoilor reale prin living-uri de 100 mp, un număr de băi mai mare decât cel al membrilor familiei sau prin materiale de construcții exotice, aduse de la mii de km și foarte scumpe.

De aceea, o construcție sustenabilă trebuie gândită încă din faza de proiectare, astfel încât să nu aducă pagube, ci beneficii sistemului în care se va integra. Acest lucru este posibil doar dacă ținem cont de toate etapele vieții acelei clădiri:

  • extragerea, prelucrarea, transportul şi utilizarea materialelor de construcţie;
  • execuția lucrărilor;
  • finalizarea construcției;
  • utilizarea cotidiană, întreţinerea şi renovarea.

Cum este o clădire sustenabilă?

 O astfel de clădire face în primul rând trecerea de la o economie liniară la una circulară și pentru asta are nevoie de câteva caracteristici esențiale:

  • Reciclabilitatea materialelor: este esențială în alegerea acestora. Sunt foarte multe variante ca parchetul confecționat din lemn refolosit de la alte construcții, pavajul din terasă realizat cu gresie veche, dar pe lângă acestea mai hand-made, mulți producători au dezvoltate game variate de materiale de construcții reciclate.
  • Reutilizarea apei: este un punct foarte important fiind una dintre principalele resurse naturale și una dintre cele mai irosite, undeva la 130 de litri/zi pentru fiecare locuitor. De aceea, atunci când pornim de la zero, într-o clădire nouă în care oamenii vor veni începe o nouă viață, este esențial să planificăm o utilizare durabilă a apei. Cum facem asta? Prin reutilizarea apelor uzate prin diferite procedee de tratare și prin colectarea și folosirea apei pluviale.
  • Energia verde: este indispensabilă. Dacă luăm în calcul numai energia solară, care nu va fi epuizată încă 5 miliarde de ani (ceea ce a mai rămas din durata de viață a Soarelui), investiția în panouri fotovoltaice și solare este foarte bună și economică.
  • Lumina naturală: coridoarele întunecate și interminabile ar trebui să fie parte din trecut. Prezentul durabil constă din construcții proiectate și orientate astfel încât să folosim la maxim lumina naturală. Acest lucru reduce consumul de energie pentru iluminat și încălzire și în același timp îmbunătățește confortul și sănătatea ocupanților.
  • Materiale cu conținut scăzut de carbon: atât fabricarea, cât și transportul materialelor emit gaze cu efect de seră, iar companiile sunt tot mai interesate în găsirea soluțiilor pentru reducerea lor. Un punct important aici este folosirea celor cât mai apropiate de locul construcției și a celor al căror proces de producție este cât se poate de prietenos cu mediul.

Cât costă o clădire sustenabilă?

Construcțiile durabile sunt viitorul, dar nu sunt încă majoritare în piață. Construirea unei astfel de clădiri este încă mai scumpă decât opțiunea tradițională.

Cu toate acestea, deși investiția inițială este mai mare, există studii care arată că este amortizată într-o perioadă de 5-15 ani. Cum este posibil? Datorită economiei continue în apă, lumină, încălzire și întreținere, dar și datorită folosirii de materiale cu durată de viață ridicată.

Cum arată o clădire sustenabilă?

În România începe să crească acest sector, iar noi, la EFdeN, avem deja 2 prototipuri de case sustenabile și inteligente, cu care am participat la cea mai mare competiție globală de case solare și tehnologii integrate din lume – Solar Decathlon.

Prima este casa EFdeN 4C, concepută pentru participarea din 2014 din Franța, reconstruită în București, devenită primul centru de cercetare a condițiilor de confort interior. Este vizitabilă pentru publicul larg, dar evident în perioada în care nu existau restricțiile date de COVID-19.

Caracteristică principală + integrarea naturii Seră cu 4 roluri, integrată în interiorul casei, funcționând ca strategie pasivă, cât și spațiu pentru relaxare și urban farming
Structură metalică
Compartimentare Parter + etaj, 2 dormitoare, 2 băi – 130 mp utili
Producție anuală 6800 KWh
Consum anual 4300 KWh
Surplus anual 2500 KWh
Alte caracteristici Încălzire și răcire radiantă prin pereți și plafon

Automatizată

Cea de-a doua casă este EFdeN Signature, clasată pe locul 4 la competiția din 2018 din Dubai,  este în proces de reconstrucție lângă cea despre care am vorbit mai sus și în proces de certificare cu cea mai înaltă clasă de sustenabilitate LEED Platinum, fiind prima de la noi din țară care este în acest proces.

Caracteristică principală + integrarea naturii Anvelopă în 3 straturi ce îmbină strategiile pasive cu motive tradiționale românești
Terasă verde în jurul casei
Structură Structură inovatoare din lemn cu 20% mai puțină materie primă
Compartimentare Parter

open space, adaptabilă – 75 mp utili, 50 mp terasă

Producție anuală 14 MWh
Consum anual 13 MWh
Surplus anual 1 MWh
Alte caracteristici Automatizare cu software propriu dezvoltat

Stație integrată de încărcare pentru mașini electrice

Misiunea clădirilor sustenabile s-a încheiat pentru moment, în episodul următor vom vorbi despre legătura dintre confortul interior și influența asupra sănătății și productivității ocupanților, așa că poate acum, pentru că am petrecut cu toții mai mult timp acasă decât niciodată, putem evalua cât mai veridic această legătură. Până atunci, ce ziceți să vă gândiți la cât de mult sunteți influențați de funcționalitatea locuințelor voastre?

DESPRE AUTOR: CORINA FUGARU

Corina Fugaru este coordonatorul obiectivelor legate de educație și de protecția echipei, în proiectul EFdeN, în care arhitectura și ingineria sunt principalele componente. Obiectivele sale, dar și ale proiectului, sunt legate de sustenabilitate, oameni și educație.

spot_img

Ultimele știri