Ce deșeuri dau bătăi de cap reciclatorilor și ce alternative avem

Când ne periem dinții în fiecare dimineață, când cumpărăm cafea la pahar sau când comandăm prânzul la birou, nu ne gândim nicio clipă că produsele respective conțin sau vin ambalate în materiale imposibil sau greu de reciclat. Iată câteva produse la care ar fi mai bine să renunțăm și cu ce am putea să le înlocuim.

reciclare deseuri_ne

România are printre cele mai mici rate de reciclare din Europa. În 2013, doar 5% dintre deșeuri au fost valorificate și 82% au ajuns la gropile de gunoi. Principalele probleme ale sectorului sunt lipsa infrastructurii de colectare și gradul scăzut de educație a maselor în ceea ce privește reciclarea.

Însă, chiar dacă ar lucrurile ar funcționa așa cum ar trebui, există o serie de deșeuri care nu pot fi reciclate în România și dau bătăi de cap chiar și celor mai performanți reciclatori din țările dezvoltate.

Pungile de plastic

Pungile din plastic sunt o soluție la îndemână, atunci când mergem la cumpărături. Nu sunt nici scumpe, nici greu de transportat. Pentru reciclatori, însă, sunt o corvadă. Fiind ușoare, plutesc și se prind în mecanismele mașinăriilor extrem de scumpe, înfundându-le.

reciclare deseuri_pungi

De aceea și pentru că poluează, câteva state sau orașe le-au interzis deja. Printre acestea, se numără California, Porland, Marea Britanie, Australia, Mexic, India, Bangladesh, Burma și Rwanda. Așadar, până să avem parte și noi de restricții legislative, putem opta de bunăvoie pentru sacoșe de pânză sau pungi de hârtie.

Cutii de suc și de lapte

Cutiile în care sunt ambalate sucurile și laptele conțin, de obicei, 22% plastic, 74% carton și 4% aluminiu. Combinația le face greu de reciclat. Companiile responsabile au trecut la folosirea de cutii reciclabile, semnalate ca atare.

reciclare deseuri_suc

Pentru a nu avea însă dubii, se recomandă laptele la dozator, care poate fi ținut într-un recipient din sticlă. În cazul sucului, se pot încerca variante home-made.

Recipiente pentru mâncare

Dacă vă comandați mâncare cu livrare, ați observant că, cel mai adesea, vin ambalate într-o cutie albă, confecționată dintr-un tip de plastic care menține alimentele calde. Acel plastic este polistirenul expandat, care, pe lângă faptul că este greu de reciclat, conține toxine care pot pătrunde în mâncare și ne pot afecta sănătatea.

reciclare deseuri_cutii

O alternativă ar fi să vă preparați singuri mâncarea. Dacă timpul nu vă permite sau dacă nu vă pricepeți, optați pentru furnizorii care folosesc cutii de carton. Chiar dacă nu pot fi reciclate după ce sunt contaminate de grăsimea din mâncare, acestea pot fi folosite ca materie primă pentru compost.

Capsule și pahare de cafea

Atât capsulele, cât și paharele de unică folosință pentru cafea, conțin mai multe tipuri de materiale. Primele au o combinație de plastic și aluminiu, cele din urmă – o combinație de carton și plastic. Separarea materialelor este de cele mai multe ori greu de realizat.

reciclare deseuri

Autoritățile din Hamburg au interzis recent folosirea capsulelor de cafea și a altor ambalaje de unică folosință în instituții publice, iar unii furnizori au creat variante sustenabile, cum ar fi paharul care nu doar că se descompune, dar pe care îl poți și planta.

Plicuri și hârtii lucioase

Hârtia plastifiată sau foarte colorată, folosită de obicei la reviste, cataloage sau carduri, pune și ea probleme. De asemenea, plicurile, întrucât conțin și hârtie, și folie de plastic.

reciclare deseuri_plic

Hârtia reciclată este, evident, soluția alternativă.

Periuțe de dinți

Anual, aruncăm 4.7 miliarde de periuțe de dinți. Acestea nu se descompun complet, nici după 1.000 de ani. Au apărut însă numeroase branduri care produc periuțe din bambus, cu peri din materiale organice. Cele mai multe dintre ele pot fi folosite pentru a realiza compost. În plus, sunt disponibile chiar și în România, putând fi comandate de pe site-uri precum Aoro, Top Man sau XClear.

20061026 HONOLULU, HAWAI : UNITED STATES OF AMERICA Toothbrushes are lined up on Kahuku beach, Honolulu, Hawaii, 26th October 2006. Greenpeace are highlighting the threat that plastic poses to the world's oceans. GREENPEACE / ALEX HOFFORD

Scutece

De obicei, scutecele conțin mai multe tipuri de plastic și, desigur, deșeuri organice. Combinația le face imposibil de reciclat.

Părinții eco-responsabili le-ar putea înlocui cu vechile pelinci din bumbac, însă trebuie să recunoaștem că nu este o soluție tocmai convenabilă. Există însă o serie de companii care produc scutece biodegradabile. Gdiapers, Thirsties,  FuzziBunz, bumGenius, Seventh Generation, Nature Babycare, Bambo Nature, Kushies, Earth’s Best, Pure-Rest Organics sunt doar câteva dintre acestea. Găsiți mai multe detalii despre produsele lor într-un articol publicat pe TreeHugger.

reciclare deseuri_scutece

Deopotrivă greu sau imposibil de reciclat sunt deșeurile periculoase (vopsele, lacuri, medicamente), cele biodegradabile (animaliere, vegetale), cele voluminoase (mobilier, saltele), materialele de construcții (moloz) și diverse plastice (carcase de electrocasnice, vase etc.).

spot_img

Ultimele știri