Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Deșertul Atacama, cel mai arid deșert din lume

În Atacama, peisajele sunt atât de extreme încât nu știi dacă te afli pe Pământ sau în vreun loc de pe Marte„. Cercetătorii de la NASA se folosesc de peisajul lui pentru a testa instrumente menite să fie trimise pe Marte.

desertul atacama

Situat în Chile acesta s-a format datorită curenților marini reci. Lipsa aproape totală a norilor, atmosfera uscată, cota înaltă și populația redusă fac din Atacama cel mai arid desert din lume.

desertul atacama

Unii cercetători sunt convinși că o bună parte din această regiune nu a mai fost atinsă de o picătură de ploaie de 100 de ani.

Unicitate și frumusețe în deșertul Atacama

Cerul este în permanență senin, nu există poluare luminoasă sau interferențe de radio. De aceea cele două observatoare: La Silla Observatory și Paranal Observatory sunt poziționate pe suprafața sa.

desertul atacama

Atacama, este caracterizat de o puternică diferență de temperatură între zi și noapte. Suprafața sa seamănă izbitor cu suprafața Lunii, grație depozitelor de sare care dau solului o culoare alba.

desertul atacama

Telescopul ALMA, stituat tot acolo, oferă indicii despre intensa legătură dintre pământ și cer în deșertul Atacama.

Top 5 cele mai spectaculoase deșerturi din lume:

  • Salar de Uyuni, Bolivia: Peisajul pare, într-adevăr de pe altă lume: vulcani active, cactuși, toate luminate de albul sării, care se contopește cu albastrul cerului.
  • Shara: Cel mai mare deșert din lume: Suprafața sa este acoperită cu stânci rotunjite, indiciu clar al prezenței în zonă a unor ape curgătoare care au șlefuit pietrele.
  • Gobi, Mongolia: Peisajele lui sunt dezolante, dar fascinante: terenuri aride și stâncoase, în culori aprinse, întrerupte de arbuști și mărăcinișuri,câteva animale sălbatice.
  • Wadi Rum, Iordania: Acest deșert impresionează prin coloritul lui special, roșiatic în anumite zone. O caracteristică a locului este și prezența unor munți impunători, Shar, de bazalt și granit, a căror înălțime depășește 1.600 m.
  • Patagonia: Pustiul Patagoniei, cel mai mare deșert aflat pe continent American. Este un deșert unde ninge, iar temperatura nu trece niciodată peste 12° C.
spot_img

Ultimele știri