Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Depresia și sinuciderea au fost legate de poluarea aerului într-un nou studiu global

Reducerea poluării în întreaga lume ar putea duce la o scădere semnificativă a riscului de depresie, potrivit unui nou studiu care a analizat date din 16 țări. Cercetătorii au găsit dovezi ale unei legături între poluarea aerului și o serie de probleme de sănătate mintală.

Reducerea poluării aerului din întreaga lume la limita legală a UE ar putea salva milioane de oameni de la deprimare, arată cercetările. Aceasta presupune că expunerea la aerul toxic provoacă aceste cazuri de depresie. Oamenii de știință cred că acest lucru este probabil, dar este dificil de dovedit dincolo de orice îndoială.

Prin combinarea datelor din studiile anterioare, inclusiv cele care au analizat efectele pe termen lung, echipa de la University College London a descoperit că expunerea la poluarea aerului era asociată cu un risc mai mare de depresie.

„Știm deja că poluarea aerului este proastă pentru sănătatea oamenilor, cu numeroase riscuri de sănătate fizică, de la boli cardiace și pulmonare, la accident vascular cerebral și un risc mai mare de demență. În acest studiu arătăm că poluarea aerului poate provoca daune substanțiale și sănătății noastre mintale, făcând și mai urgentă curățarea aerului pe care îl respirăm”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Isobel Braithwaite.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca poluarea cu particule fine – particule precum praful și funinginea – să fie păstrate sub 10 micrograme pe metru cub (µg/m3).

Cercetătorii au scris că dacă relația cu depresia este cauzală, atunci reducerea expunerii medii globale la această poluare de la 44 pg/m3 la 25 pg/m3 ar putea duce la o reducere cu 15% a riscului de depresie la nivel mondial.

Datele analizate în noua cercetare au legat depresia cu particulele mai mici de 2,5 micrometri (echivalentul a 0,0025 milimetri și cunoscut sub numele de PM2.5). Persoanele expuse la o creștere de 10 micrograme pe metru cub (pg / m3) la nivelul PM2.5 timp de un an sau mai mult aveau un risc mai mare de 10% de depresie. Nivelurile de PM2,5 în orașe variază de la 114 pg/m3 în Delhi, India, la doar 6 pg/m3 în Ottawa, Canada. În București este în jur de 100 pg/m3.

„Am găsit rezultate destul de consistente în studiile pe care le-am revizuit, care au analizat relația dintre expunerea pe termen lung la aer poluat și depresie, chiar și după ce am ajustat mulți alți factori care ar putea explica asocierea. Asocierea pare să fie similară ca magnitudine cu cele care au fost găsite pentru unele impacturi asupra sănătății fizice ale particulelor, cum ar fi mortalitatea din toate cauzele, a spus dr. Braithwaite.

Studiul publicat în „Health Health Perspectives” arată, de asemenea, dovezi ale unei legături între cantitatea de particule din aerul poluat și numărul de sinucideri. Riscul de suicid a fost mai mare în zilele în care nivelurile de acest tip de poluare au fost ridicate pe o perioadă de trei zile.

Echipa din spatele studiului a spus că încă nu pot confirma dacă poluarea aerului provoacă în mod direct sănătatea psihică, dar spun că există dovezi care să sugereze posibile mecanisme cauzale.

„Știm că cele mai fine particule din aerul murdar pot ajunge la creier atât prin fluxul sanguin, cât și prin nas, iar poluarea aerului a fost implicată în creșterea neuroinflamării, deteriorarea celulelor nervoase și modificări ale producției de hormoni de stres, care au fost legate de o sănătate mintală proastă, a spus dr. Braithwaite.

La începutul acestui an, Agenția Europeană de Mediu a raportat că calitatea slabă a aerului a provocat aproximativ 400.000 de decese premature în Europa în 2016, potrivit celor mai recente date disponibile.

„În prezent, poluarea aerului este cel mai important risc pentru mediu pentru sănătatea umană”, a declarat Agenția Europeană de Mediu (SEE), agenția de sănătate a UE.

Poluarea cu particule analizată în studiu este produsă prin arderea combustibililor fosili de la mașini, case și industrie. Cercetătorii au declarat că noile dovezi au consolidat apelurile pentru a aborda ceea ce Organizația Mondială a Sănătății numește „o urgență tăcută pentru sănătatea publică” a aerului murdar.

spot_img

Ultimele știri