Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Decizia finala cu privire la Canalul Bastroe va fi luata doar dupa expertize tehnice si stiintifice

Deciziile cu privire la oprirea sau continuarea lucrarilor la Canalul Bastroe vor fi luate doar pe baza concluziilor finale reiesite in urma expertizei ecologice, stiintifice si tehnice cu participarea specialistilor din Romania si Ucraina si a expertilor europeni, a declarat, joi, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa, ministrul ucrainean al Mediului, Gheorghi Filipciuk.

"Proiectul canalului Bastroe este un proiect national al Ucrainei si numai expertiza ecologica, tehnica si stiintifica, la care vor participa ambele parti si expertii din Europa, vor crea o posibilitate pentru concluzii finale, care vor fi o baza pentru adoptarea deciziilor in viitor. Problema este una importanta si trebuie tratata cu atentie. Nu trebuie sa tragem concluzii gresite si concluzii in timp scurt"", a afirmat Gheorghi Filipciuk.

El a subliniat ca, deoarece efectele acestor lucrari sunt aceleasi si pentru partea romana si pentru Ucraina, in mod special in zona Dunaev de jos, joi a fost activata colaborarea in cadrul Comisiei presedintiale, in mod special Comitetul pentru Dezvoltare Durabila si Mediu.

"Au fost reconfirmate azi o intalnire cu domnul ministru, dar si faptul ca va fi demarat un program comun pentru monitoring in Delta Dunarii", a spus ministrul ucrainean. Potrivit acestuia, Ucraina a elaborat un raport pentru Secretariatul Conventiei Espoo, cu privire la situatia existenta si la pasii urmatori pe care ii va face. De asemenea, in Odessa, se afla in curs de creare un centru informational si analitic conform principiilor Conventiei Espoo.

"S-a propus ca Institutul de Cercetare Marina, care se afla in Odessa, in comun cu centrele stiintifice corespunzatoare din Romania, sa efectueze o cercetare obiectiva cu privire la problemele din regiune, pentru a putea fi trase concluzii comune", a adaugat Gheorghi Filipciuk.

De asemenea, el a spus ca in Ucraina, in timp scurt, va fi finalizata o cercetare tehnicostiintifica referitoare la canalul Bastroe, in grupul de lucru fiind implicati cei mai importanti oameni de stiinta ucraineni, iar rezultatele cercetarii vor fi puse la dispozitia Secretariatului Conventiei Espoo si Romaniei.

"In timp scurt va avea loc o intalnire la nivel inalt intre ministrii Ucrainei si Romaniei pentru a fi elaborate niste decizii de interes comun. Este o problema complicata, pentru ca sunt implicate interese ecologice si economice si sunt convins ca vor fi rezolvate problemele respective in conformitate cu principiile Conventiei Espoo si prin dialog cu partea romana", a subliniat ministrul Mediului din Ucraina.

Ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, prezent la conferinta, a explicat ca in cursul zilei de joi a avut loc o intalnire scurta, de 15 minute, intr-un cadru informal, unde s-a constatat ca exista o deschidere din partea Ucrainei si a apreciat ca "este bine ca relatiile noastre, atat la nivel de experti, cat si la nivel inalt, sa fie stranse si sa avem din ce in ce mai multe discutii, pentru ca in felul acesta am ajuns sa ne apropiem si de Ungaria, dupa ce, in anul 2000, au existat o serie de elemente care au afectat foarte mult relatiile bilaterale si asa am reusit sa construim coerent programe comune pentru succesul ambelor tari".

"Asta am reiterat azi: ca speram sa reusim sa formulam cat mai multe propuneri comune in scopul unei cooperari cat mai stranse, a unei intelegeri reciproce a problemelor noastre si atunci sunt convins ca si problemele delicate vor avea o rezolvare mult mai buna in conditiile si in spiritul protectiei mediului", a spus Korodi.

Declaratiile lui Filipciuk au venit in urma unei intrebari a jurnalistilor, potrivit careia, in ziua in care Ucraina se angaja la Conventia Espoo sa revizuiasca decizia finala, ministrul ucrainean al transporturilor declara la Odessa jurnalistilor ca lucrarile la Canalul Bastroe vor continua. La finele lunii trecute, reprezentantul Ucrainei la lucrarile conventiei Espoo, Iryna Makarenko, a declarat ca Ucraina este pregatita sa-si reconsidere pozitia asupra deciziei finale privind continuarea lucrarilor la faza a doua a proiectului de construire a canalului Bastroe.

De asemenea, in scrisoarea semnata de vicepremierul Ucrainei, remisa presedintelui Secretariatului Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa, se arata ca Ucraina este gata sa participe la intrevederi suplimentare cu partile afectate, ca va gazdui expertii independenti trimisi de Secretariatul Conventiei pentru a analiza legislatia de mediu din Ucraina si invita reprezentantii Secretariatului Conventiei Espoo si membrii Comitetului de Implementare sa faca o vizita la fata locului. Totodata, Ucraina s-a aratat pregatita sa semneze acorduri bilaterale cu Romania si dispusa sa aiba dialoguri constructive. In acelasi timp, Ucraina a solicitat presedintelui Secretariatului UNECE reconsiderarea deciziei pe care o va recomanda la intalnirea Partilor la Conventie si anume un avertisment dat Guvernului Ucrainei.

La data de 11 mai 2004, Ucraina a inceput lucrarile de construire a Canalului Dunare – Marea Neagra (pe bratele Chilia si Bastroe din Delta Dunarii) iar la 26 august 2004 a inaugurat oficial prima etapa, fara a lua in considerare reactiile negative si apelurile de suspendare a lucrarilor pana la respectarea dreptului international relevant, exprimate de partea romana, de statele europene si de Comisia Europeana, de organizatiile internationale active in domeniul protectiei mediului inconjurator si de diverse organizatii neguvernamentale.

Prin modul in care a fost derulat acest proiect de catre Ucraina au fost incalcate prevederile a numeroase conventii internationale din domeniul protectiei mediului inconjurator si ale unor acorduri bilaterale.

Cea de-a patra reuniune a statelor parti la Conventia Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, ce reuneste peste 45 de state, are loc la Bucuresti, in perioada 19-21 mai.

In cadrul acestei reuniunii a fost semnat un acord multilateral intre tari din sud-estul Europei pentru implementarea Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier.

Documentul detaliaza prevederile Conventiei Espoo pentru o mai buna aplicare a acesteia in plan regional si pentru intarirea cooperarii intre statele din regiune in domeniul dezvoltarii proiectelor cu impact transfrontalier.

spot_img

Ultimele știri