Cum ar putea revoluționa vacile producția de biocombustibil

O echipă de cercetători britanici susține că, imitând procesul de digestie al vacilor sau al elefanților, am putea eficientiza producția de biocombustibil. Potrivit acestora, o serie de enzime prezente în sistemul digestiv al erbivorelor ar putea fi folosite pentru a elimina costurile mari de pre-procesare a materiei prime. Descoperirea lor a fost anunțată de publicația edie.net.

Vacile ar putea revolutiona productia de biocombustibil

Cercetătorii de la Centrul de Agricultură pentru Sisteme Energetice Sustenabile, din cadrul Universității Harper Adams, au studiat modul în care erbivorele folosesc ciuperci anaerobe, pentru a transforma hrana consumată în energie. Au încercat să demonstreze astfel că sistemul lor digestiv ar putea reprezenta un model pentru producția de biocombustibil.

În acest moment, industria folosește enzime modificate genetic, extrase din ciuperci din speciile „Trichoderma” și „ Aspergillus”. Pre-tratarea acestor enzime și procesul de fermentație prin care se produce bio-etanolul sunt însă extrem de costisitoare, ceea ce mărește costul total de producție.

De aceea, cercetătorii au propus o metodă alternativă. Profesorul Theodorou explică eficiența acesteia:

În cercetările noastre, am identificat sute de enzime în ciupercile aflate în intestine, care au un potențial comercial în industria biotehnologiilor. Aceste ciuperci sunt capabile să supraviețuiască într-un ecosistem microbian extrem de competitiv, în care o multitudine de protagoniști încearcă să descompună biomasă. De aceea, credem că ar fi eficiente în a-și face treaba. Ar putea reprezenta soluția pentru eficientizarea conversiei biomasei. Potențialul lor trebuie explorat și exploatat.

Până acum, vacile au mai fost „valorificate” în industria energiilor regenerabile. Mai exact, bălegarul lor a fost folosit pentru producția de electricitate, reducându-se totodată emisiile de gaze cu efect de seră aferente. Se estimează că această „resursă” ar putea asigura 3% din necesarul energetic al Statelor Unite.

spot_img

Ultimele știri