Cotidianul: Un primar taranist blocheaza parcul eolian din Dobrogea

Un primar taranist sicaneaza constant constructia celui mai mare parc eolian din Europa pe raza unei comune obscure din judetul Constanta: Cogealac.

La Fantanele a inceput deja turnarea stalpilor pe care vor sta elicele. Insa fara statia de la Cogealac acestea se vor invarti degeaba
Cogealac si Fantanele. Doua comune unite doar de bataia vantului de la malul marii si de saracia lucie in care se zbat cateva sute de familii. Si de aceea poate parea ciudat cum pe acest petic de pamant, situat pe drumul ce duce de la Constanta la Tulcea, se infrunta acum doua dintre cele mai mari companii din domeniul productiei si furnizarii de energie electrica: grupul ceh CEZ si compania spaniola Iberdrola Renovables.

Aceste firme actioneaza insa indirect, prin intermediul a doua companii romanesti: Tomis Team, respectiv Eolica Dobrogea. Avantajul de a fi primul care pune la punct un parc eolian in zona cu cel mai bun vant din tara este ca urmatorii investitori vor trebui sa isi adapteze proiectele in functie de cel al primului venit.

Teoretic, pentru satenii din Fantanele si Cogealac, competitia ar trebui sa fie extrem de benefica, investitiile in domeniul centralelor eoliene urmand sa atraga o serie de proiecte de dezvoltare pentru comunitatea locala.

Practic, in calea concurentei s-a asezat unul dintre ultimii primari ai Partidului National Taranesc-Crestin si Democrat, Cati Hristu de la Cogealac. Iesit invingator in alegerile locale de anul trecut, Hristu a inceput o campanie de sicanare a proiectului in care investeste CEZ, pentru ca, pe de alta parte, proiectul sustinut de Iberdrola sa faca pasi importanti pentru a-si ajunge din urma competitorii. Pentru ca degeaba se invart morile de vant construite de CEZ la Fantanele daca la Cogealac nu se poate face o statie care sa transforme energia electrica stoarsa din vant si sa o incarce in reteaua nationala de energie.

Si nu se poate, pentru ca primarul sustine ca Tomis Team nu are autorizatie de constructie si ca nu a obtinut legal pamantul pe care vrea sa construiasca transformatorul. Asa se face ca Primaria Cogealac a dat amenzi in stanga si in dreapta si a deschis procese de anulare a unor acte de vanzare-cumparare.

Cum legea care guverneaza domeniul constructiilor stipuleaza ca, odata ce autoritatile locale considera ca un investitor construieste fara autorizatie si il amendeaza, orice lucrare trebuie sistata pana la terminarea unui proces in justitie, incepand din octombrie 2008, Tomis Team nu a mai miscat un fir de pai la Cogealac. Actele prezentate de Corina Mardale, avocatul celor de la Tomis Team in cele aproape 12 procese pe care le are in contradictoriu cu Primaria Cogealac, spun o cu totul alta poveste.

Parcul eolian Fantanele-Cogealac a obtinut aviz de mediu, ca nu fac pasarile calatoare slalom printre elice, avize de la Armata, de la Transelectrica, avize de descarcare arheologica, acordul Agentiei Nationale de Reglementare a Energiei si multe altele. Iar pe 26 februarie 2008 a primit din partea Consiliului Judetean Constanta si autorizatia de constructie.

„Pentru ca este vorba de o constructie pe un teren extravilan, autorizatia se emite direct de Consiliul Judetean”, precizeaza Mardale. Daca planurile ce au stat la baza acestei autorizatii arata in detaliu ca o parte din parc este plasata pe raza comunei Fantanele, iar alta este pe teritoriul comunei Cogealac, cand s-a scris efectiv denumirea localitatii unde urmeaza a fi edificat a fost trecuta doar comuna Fantanele.

„Din moment ce din documentatia prezentata se vede clar ca este vorba de doua localitati, iar denumirea constructiilor ce sunt autorizate cuprinde atat parcul de elice, cat si transformatorul de la Cogealac, este clar ca primarul Hristu da dovada de rea-credinta atunci cand ne-a suspendat lucrarile”, mai adauga ea.

Pentru a clarifica problema, la inceputul lunii noiembrie 2008, Tomis Team a obtinut un act suplimentar de la Consiliul Judetean Constanta, in care arhitectul-sef al judetului scrie si semneaza ca autorizatia de constructie din februarie 2008 este valabila si pe teritoriul comunei Cogealac. De partea cealalta, purtatorul de cuvant al primarului Hristu stie una si buna: „Daca nu scrie pe actul original «Cogealac», nu e bun. Nu ma intereseaza ce alte acte au ei. Pe ala trebuie sa scrie Cogealac. Sa plateasca amenzile, sa faca toate actele de la inceput si apoi sa vina la masa tratativelor. Uite, cei de la Eolica Dobrogea cum au putut sa faca asa?”.

Totul pare a se transforma intr-o comedie neagra atunci cand purtatorul de cuvant al primarului Cati Hristu spune ca autoritatile din Cogealac nu au nimic impotriva proiectului demarat de Tomis Team si sustinut de CEZ, dar ca, „din nefericire”, el nu se poate desfasura pe pamantul cumparat de constructori si ca daca investitorii vor sa-si respecte planul ei trebuie sa-si mute statia de transformare a energiei electrice pe un alt petic de pamant, aflat in proprietatea primariei. „Vom gasi noi o forma de asociere. Dar, daca nu vor, nu ducem lipsa de concurenta. De proiecte similare sunt interesati si cei de la Eolica Dobrogea”, spune el.

Motivul disputei asupra celor zece hectare pe care se va intinde statia de transformare este ca, imediat dupa ce a devenit primar, Cati Hristu a observat ca tarlaua respectiva fusese retrocedata gresit. Dupa cum tot una dintre primele lui fapte ca primar a fost ca impreuna cu Consiliul Local sa anuleze avizele de urbanism pe care predecesorul sau le emisese pe numele firmei Tomis Team.

„Pamantul a fost retrocedat legal, cu titlu de proprietate, iar vanzarea a fost autentificata de un birou notarial. Motivele invocate de primar sunt nefondate, dar ne creeaza noua intarzieri. Iar cand vom castiga procesele, nu stiu de unde va plati primaria din Cogealac pagubele cauzate de intarzierile produse”, spune avocatul Corina Mardale.

Problema acestor sicane si tergiversari se dovedeste a fi una extrem de serioasa atat pentru oamenii din Fantanele, cat si pentru cei din Cogealac. Mult mai avansati, din punctul de vedere al autorizatiilor obtinute si al studiilor de impact, cei de la Tomis Team au demarat deja lucrarile de constructie a gigantilor cu elice, pentru moment vreo 140 la numar, ce se vor odihni pe ogoarele din Fantanele.

Pentru asta, ei au inchiriat de la sateni terenul pe care se construiesc stalpii cu fofeaza, cu trei mii de euro pe an, timp de 30 de ani, si au angajat firme nemtesti, care deja toarna fundatiile moristilor. Comuna urmeaza ca, pe langa drumuri noi si venituri suplimentare din taxele si impozitele ce vor fi platite de Tomis Team, sa mai primeasca si curent electric gratis. Toate acestea sunt insa conditionate de un singur lucru: sa functioneze si statia de transformare de la Cogealac.

Si pentru ca nu este vorba de invidia dintre doua comunitati locale, surse din Tomis Team ne-au precizat ca si comuna Cogealac va avea de castigat de pe urma proiectului, chiar daca intr-o prima faza va exista acolo doar acea statie, si nu un parc eolian. „S-a facut deja o fundatie prin care urmeaza sa fie investiti noua milioane de euro in strazi, scoli si in constructia unui spital”, ne-au spus sursele respective.

„Sa vina cu banii. Pana acum nu au facut nici o propunere concreta. Au cumparat doar ceva aparatura pentru o scoala de aici. Nici vorba de milioane de euro. Nu au lasat nimic scris”, argumenteaza sceptic purtatorul de cuvant al primarului din Cogealac.

La doar cativa kilometri distanta, primarul comunei Fantanele, Gheorghe Popescu, vede cu alti ochi relatia dintre autoritatile locale si investitori. „Noi trebuie sa ii ajutam, nu sa ii impiedicam. Nu stiu ce e la Cogealac, dar ar fi absurd sa ii blocheze pe cei de la CEZ. Pentru Fantanele, prezenta lor inseamna foarte mult, pentru ca suntem o primarie saraca si avem nevoie de impozitele pe care le vor plati. Pana si oamenii sunt multumiti ca vor castiga 3.000 de euro pe an, pentru o bucatica de pamant pe care sta cate un stalp din ala cu elice. Pentru ei reprezinta foarte mult”, tine sa sublinieze Popescu.

Contactat de Cotidianul, Corneliu Dica, directorul general al Eolica Dobrogea, a spus ca, din punctul lui de vedere, situatia de la Cogealac este rezolvata: „Am ajuns la o intelegere cu cei de la Tomis Team si vom construi statia de transformare pe terenul cumparat de noi. Nu e nici un fel de concurenta acolo. Ma bucur ca am fost dati drept exemplu pozitiv”.

Moristile in cifre

Proiectul demarat de Tomis Team si in care investeste grupul CEZ consta in amplasarea a 240 de moristi ce vor genera 600 de megawati putere instalata. Adica aproape cat un reactor de la centrala nucleara de la Cernavoda. Din punctul de vedere al marimii, specialistii de la CEZ estimeaza ca acesta este cel mai mare proiect de obtinere a energiei eoliene din Europa si al doilea din lume, dupa unul similar, aflat in Statele Unite. Intr-o prima faza se vor construi 140 de instalatii eoliene, urmand ca restul sa fie amplasate in urmatorii doi ani.
 

spot_img

Ultimele știri