O campanie impotriva aruncarii gunoaielor, care s-a derulat in judetele Arad si Timis, a fost finalizata recent, la ea participand peste 1.600 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani, transmite corespondentul NewsIn.
Proiectul a fost finantat de Fundatia Alcoa cu 7.120 lei si a avut o perioada de implementare de 6 luni, fiind axat pe opt teme de lucru. Scopul principal al proiectului a fost desfasurarea unei campanii de sensibilizare si constientizare publica in tot judetul Arad cu privire la problema gunoaielor aruncate pe suprafete tot mai mari. Campania a implicat construirea unei caravane, tractata de un autovehicul al Parcului Natural Lunca Muresului, care a strabatut intreg judetul Arad si o parte a judetului Timis.
In cadrul acestei campanii, participantii au realizat si sustinut prezentari in mai multe scoli, de pe cele sapte trasee parcurse.
„Materialele prezentate copiilor au inclus informatii despre mediul inconjurator, problemele de mediu, efectele poluarii cu deseuri menajere, timpii de descompunere a materialelor si solutiile pentru eliminarea sau diminuarea efectelor poluarii“, a declarat Ovidiu Parv, directorul parcului Natural Lunca Muresului.
Tot in cadrul campaniei de constientizare, echipa de implementare a oferit materiale de sensibilizare, respectiv fluturasi si postere, primariilor de pe traseele parcurse. Au fost atinse 50 de localitati din judetul Arad si 6 localitati din judetul Timis si au fost parcursi 1.025 km.
Pentru actiunile de colectare a deseurilor din Parcul Natural Lunca Muresului s-a construit un carucior de suport pentru tomberonul de gunoi, care a fost legat de o bicicleta. „Cu ajutorul acestuia, traseele marcate din Parc au fost mai usor de curatat, tomberonul de gunoi oferind in acelasi timp si un spatiu propice afisarii mesajelor de sensibilizare. Proiectul «STOP gunoaielor!» a fost finalizat in intregime si implementat cu succes, impactul asupra comunitatilor locale implicate fiind deosebit de important. Micile elemente propuse initial si care nu au putut fi realizate sunt nesemnificative. Apreciem numarul tuturor persoanelor sensibilizate, direct sau indirect, la 30.000“, a afirmat directorul parcului Natural Lunca Muresului.