Copiii din ziua de azi vor trebui să aibă o amprentă de carbon semnificativ mai mică decât a bunicilor lor

Copiii născuți astăzi vor trebui să își trăiască viețile cu o amprentă de carbon cu până la 90% mai redusă decât a bunicilor lor, pentru a combate schimbările climatice.

Pentru a limita încălzirea globală, este nevoie de reduceri rapide și semnificative ale emisiilor provenite de la sectorul energetic, transport și agricultură. O nouă analiză realizată de Carbon Brief dezvăluie impactul pe care această schimbare o va avea asupra copiilor.

În cadrul analizei, cercetătorii au calculat cât carbon poate emite, în medie, un locuitor al planetei în decursul vieții sale pentru a ține creșterea temperaturii sub 1.5-2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, ținta stabilită în cadrul Acordului de la Paris.

Generațiile trecute și existente au emis aproape toată cantitatea de dioxid de carbon care va duce lumea la 1.5C sau 2C, însemnând că viitoarele generații vor trebui să reducă drastic în decursul vieții lor emisiile provenite de la zboruri aeriene, consumul de carne și alte activități.

Bugeturile de carbon ale copiilor născuți între 1997 și 2012 vor reprezenta doar o șesime din cele ale bunicilor lor, născuți între 1946 și 1964.

„Pe măsură ce protestele copiilor cresc în fiecare săptămână în jurul lumii, analiza noastră subliniază în mod clar injustiția intergenerațională a schimbărilor climatice. Dacă încălzirea va fi limitată la niveluri sigure, copiii de astăzi vor trebui să își reducă masiv emisiile generate în timpul vieții în comparație cu generațiile mai vârstnice.”, a declarat Leo Hickman, editor la Carbon Brief.

Ideea analizei a venit de la Ben Caldecott, de la Sustainable Finance Programme, în cadrul Universității din Oxford.

„Scopul nu este să alimentăm flăcările angoaselor intergeneraționale, ci să oferim o analiză obiectivă care să susțină dialogul între generații în cadrul statelor și în întreaga lume pentru a putea combate schimbările climatice. Rezultatele vor fi utilizate în dezbateri privind echitatea intergenerațională, de exemplu în ceea ce privește accesul la locuințe, disponibilitatea pensiilor, creșterea taxelor universitare, schimbarea vârstelor de pensionare.”

În prezent, există o diferență mare între emisiile anuale medii ale unui cetățean american (16.9 tone) și ale unui cetățean indian (1.9 tone). Analiza conform căreia copiii născuți acum vor avea un buget de carbon cu 90% mai redus decât cel al bunicilor pleacă de la premisa că diferența va rămâne.

Însă într-o altă analiză, Carbon Brief a postulat un buget de carbon care va fi la fel pentru toți cetățenii planetei. În acest scenariu, bugetul unui copil născut astăzi în SUA va fi și mai scăzut, cu 97% mai redus decât cel al bunicilor, procentul ajungând la 94% în cazul copiilor europeni.

„Faptul că cei născuți astăzi vor avea un buget de carbon care reprezintă o mică parte din cel al generațiilor trecute exemplifică nevoia unei abordări transformative care plasează justiția socială și economică la baza planurilor de combatere a crizei climatice. Avem nevoie de investiții majore în oameni și în planetă pentru a ne transforma economiile, și avem nevoie de ele rapid.”, a declarat Jake Woodier, de la Student Climate Network Marea Britanie.  

spot_img

Ultimele știri