Consumul de energie din UE, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani

Consumul de energie din Uniunea Europeană a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, arată statistici Eurostat publicate la începutul acestei săptămâni. Consumul anual în 2013 – anul pentru care a fost realizată statistica – a scăzut cu 9% față de 2006. Acest lucru reflectă atât problemele economice din zona euro, dar și eforturile companiilor de reducere a consumului de energie și de îmbunătățire a eficienței energetice. 

3703185269_23fa60295e_z

În România, consumul de energie a scăzut, de asemenea, la 30,9 milioane de tone de petrol – o măsură larg folosită – față de 38,3, cel mai înalt nivel înregistrat în 2006.

În ciuda scăderii, Europa rămâne în mare parte dependentă de importurile de combustibil, mai mult de jumătate din nevoia energetică fiind acoperită de producția din afară, inclusiv din Orientul Mijlociu și norvegia. La prețul petrolului de la acea vreme, asta înseamnă un cost de 400 de miliarde de euro al importurilor.

Consumul energetic în UE  în milioane de tone de petrol
Consumul energetic în UE în milioane de tone de petrol

Marea Britanie și Franța sunt țări care depind de importurile de combustibil într-un procent mai mic decât media europeană, cu 46,4%, respectiv 48%. La capătul opus se află Germania și Italia, cu o dependență de 63%, respectiv 77%.

Energia nucleară este principala sursă proprie din care se alimentează țările europene, reprezentând 29% din producție. Sursele regenerabile se află pe locul al doilea, însumând, împreună, sub un sfert din producția proprie de energie. Energia totală consumată în UE în 2013 a fost echivalentul a 1,666 milioane de tone de petrol. În 1990, acest total a fost de 1,667 de milioane de tone de petrol.

O creștere a eficienței energetice va ajuta Europa să își îndeplinească angajamentul internațional de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% comparativ cu nivelul din 1990, până în 2030. Acest obiectiv va fi înglobat cel mai probabil într-un acord internațional de reducere a gazelor de seră care va fi semnat în decembrie anul acesta la Paris.

Sursa: The Guardian

Puteți citi și:

Costurile energiei regenerabile vor scădea cu 40% în următorii doi ani

Burlington, primul oraș din SUA alimentat 100% cu energie electrică regenerabilă

spot_img

Ultimele știri