Consumatorii vor plati 1,3 miliarde lei, in 2011, pentru sprijinirea energiei alternative

Consumatorii de electricitate vor plati in acest an 1,3 miliarde lei suplimentar pentru sprijinirea dezvoltarii energiilor regenerabile prin schema certificatelor verzi, urmand ca in 2013 costurile sa creasca de peste trei ori, la 3,99 miliarde de lei, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE), a anuntat Mediafax.

In al doilea an de aplicare a acestei scheme de sprijin, costurile suportate de populatie vor creste la 2,7 miliarde de lei si vor ajunge la 5,3 miliarde lei in 2020. Certificatele verzi sunt documente electronice acordate de stat companiilor care produc electriciate din surse regenerabile precum vant, apa, biomasa sau solar.

Certificatele sunt acordate producatorilor de energie pentru a derula investitii in unitati de productie din surse regenerabile. Producatorii vand certificatele furnizorilor de energie, care sunt obligati de ANRE sa le cumpere, in limita unor cote stabilite anual.

Furnizorii de energie vor include costurile aferente achizitiei certificatelor verzi in facturile platite de toti consumatorii, astfel incat preturile finale ale energiei vor creste. In urma aplicarii schemei de sprijin, in luna septembrie, valoarea facturii la energie este estimata sa creasca in acest an cu pana la 3,5%.

Schema de sprijin a primit in aceasta luna avizul Comisiei Europene si va fi aplicata pentru o perioada de zece ani, pana in 2020. Certificatele verzi vor fi alocate producatorilor de energie din surse regenerabile, inclusiv pentru cantitatile produse in perioada de proba de instalatiilor, daca unitatile au fost puse in functiune sau au fost retehnologizate pana la sfarsitul anului 2016.

Potrivit ANRE, consumatorii vor plati in primii zece ani 41,5 miliarde de lei (circa 10 miliarde de euro) pentru sprijinirea energiilor regenrabile prin schema cetificatelor verzi. Certificatele vor fi acordate unui numar estimat de ANRE la 100-500 de companii. Scopul aplicarii acestei legi este atingerea tintelor asumate de Romania fata de Comisia Europeana privind promovarea energiilor regenerabile, a caror pondere in consumul intern brut de energie trebuie sa creasca de la 33% in 2010 la 35% in 2015 si la 38% in 2020.

Potrivit datelor ANRE, ca urmare a productiei semnificative de energie in hidrocentrale, Romania a depasit anul trecut ponderea asumata, ajungad la 35%, nivel similar cu cel la care trebuie sa ajunga in 2015. Totodata, dupa 2020, autoritatile romane vor notifica din nou Comisia Europeana cu privire la schema de sprijin a energiilor regenerabile. Potrivit estimarilor ANRE, costurile totale pentru dezvoltarea energiei regenerabile ar putea ajunge la 80,84 miliarde de lei (peste 19 miliarde de euro).

Ministerul Economiei, Comertului si Mediuliu de Afaceri estimeaza ca peste 20-25 de ani productia de energie electrica va fi asigurata la nivel national in principal de centrale nuclearelectrice si de turbine eoliene.

spot_img

Ultimele știri