Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

In ciuda crizei economice, Romania mentine sistemul certificatelor verzi

Romania nu va renunta la sistemul certificatelor verzi, menite sa sustina producatorii de energie din surse regenerabile, chiar daca alte tari au in vedere asemenea masuri de austeritate.

Dupa cum se stie, Guvernul spaniol a anuntat ca suspenda temporar ajutorul de stat pentru sectorul producerii de energie din surse regenerabile, din ratiuni care tin de criza economica. Modelul “dur”, spaniol, de suspendare a stimulentelor financiare, nu este preconizat deocamdata si pentru Romania.

“In aceasta privinta stiu ca, in Romania, autoritatea de reglementare a luat unele decizii care sa evite supracompensarea. Anume cei care beneficiaza de schema certificatelor verzi nu mai pot utiliza fondurile nerambursabile", a declarat, pentru Green Report, directorul general al Hidroelectrica, Dragos Zachia-Zlatea.

Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) exclude posibilitarea unei modificari bruste a sistemului certificatelor verzi: “Spaniolii au un sistem diferit. La ei ajutorul pentru producatorii de energii regenerabile il acorda Guvernul, deci presiunea este asupra bugetului de stat. La noi, in Romania, conform schemei de atribuire a certificatelor verzi, presiunea se transforma in preturi si este suportata de consumatorii finali”, a explicat, pentru Green Report, presedintele ANRE, Iulius Dan Plaveti.

In Romania, sistemul de sustinere a producatorilor de energie verde ar putea fi modificat doar prin modificarea legislatiei, insa “noi, ANRE, nu putem modifica legea, doar o aplicam”, spune presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare.

Seful ANRE este sceptic in privinta intentiei unor firme spaniole din domeniul energiei de a-si muta afacerile in Romania, pentru a primi certificate verzi: “Nu stiu daca firme spaniole ar putea veni in Romania, nu pot face asemenea estimari. Schema de sustinere a energiei verzi se aplica investitorilor care produc energie verde in Romania si o vand in Romania”.

La sfarsitul saptamanii trecute, Guvernul de la Madrid a anuntat ca “situatia economica a Spaniei recomanda suspendarea temporara a ajutoarelor de construire pentru aceste instalatii din cauza costurilor prea ridicate pentru aceste sisteme de productie si distributie a energiei”.

Pe baza ajutoarelor de stat acordate in ultimii ani, Spania a reusit sa devina primul producator european de energie din surse eoliene, devansand Germania.

Mihai Diac
Cosmin Zaharia 

spot_img

Ultimele știri