Cercetări care neagă schimbările climatice, finanțate de industria energetică

Lucrarea unui mare academician, în care acesta neagă schimbările climatice, a fost aproape în întregime finanțată de industria energetică. Un document descoperit recent arată că acesta a primit mai mult de 1.2 milioane de dolari de la companii, grupuri de lobby și miliardari din industria petrolului timp de peste un deceniu,  informează The Guardian.

ENVIRONMENT-AIR POLLUTION

Willie Soon, un cercetător de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics, a primit de-a lungul ultimilor 14 ani o sumă de 1.25 milioane de dolari de la ExxonMobil, Southern Company, American Petroleum Institute (API) și de la o fundație condusă de frații Koch. Conform documentului, finanțatorul principal a fost Southern Company, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din țară, care se bazează într-o mare măsură pe cărbune.

Documentul a fost obținut de Greenpeace, printr-o cerere făcută în baza libertății accesului la informații. Acesta atrage atenția asupra eforturilor industriei de a bloca acțiunile împotriva schimbărilor climatice.

Spre deosebire de majoritatea oamenilor de știință, Soon nu acceptă faptul că emisiile de gaze cu efect de seră ridicate cauzează schimbări climatice. El susține că aceste schimbări sunt provocate de soare.

Soon a fost citat cu admirație de James Inhofe, senatorul din Oklahoma, care a spus că încălzirea globală e o farsă. Cercetătorul a fost chemat să depună mărturie când republicanii din Kansas au încercat să blocheze măsurile de promovare ale energiei solare și eoliene. Institutul Heartland, un hub de negare al problemelor climatice, i-a acordat lui Soon un premiu de vitejie.

Dar Soon nu a avut parte de astfel de aprecieri din partea comunității oamenilor de știință. Nu a primit vreun grant de la Nasa, de la National Science Foundation sau de la vreo altă instituție care îi finanța pe colegii lui. Conform documentelor, lucrarea lui a fost finanțată aproape exlusiv de către lobby-ul combustibililor fosili.

„Întrebarea e ce anume au văzut API, ExxonMobil, Southern Company și Charles Koch, la Willie Soon? Ce au obținut în schimbul celor peste un milion de dolari?”, spune Kert Davies, un fost cercetător de la Greenpeace, care a depus cererile originale pentru dreptul la informații. Greenpeace și Climate Investigations Center, fondat de Davies, au arătat documentul și organizațiilor de știri. „Oare pur și simplu au sperat că cercetările lui le vor fi favorabile? Sau de fapt a fost prea ispititor să cumpere ‘eticheta’ Harvard-Smithsonian?”, se mai întreabă Davies.

Din 2005, Southern Company i-a dat lui Soon aproape 410.000 de dolari. În schimb, Soon a promis să publice în reviste de top cercetări cu privire la impactul soarelui asupra schimbărilor climatice. Soon s-a angajat să țină și prelegeri despre teoriile lui, la evenimente naționale și internaționale. „Finanțarea ar duce la participarea activă al investigatorului principal din această propunere de cercetare la toate forurile naționale și internaționale interesate în promovarea înțelegerii de bază a variabilității solare și schimbărilor climatice”, a scris Soon într-un raport către Southern Company. În 2012, Soon le-a spus celor de la Southern Company că finanțările lor au sprijinit publicații despre urșii polari, schimbările climatice din Arctica și China și modelele de precipitații  ale musonului indian.

ExxonMobil a contribuit cu 335.000 de dolari, dar au încetat să-l mai finanțeze pe Soon în 2010, conform documentului. Astrofizicianul a primit 274.000 de dolari de la API și 230.000 de dolari de la Charles G Koch Foundation și a mai primit 324.000 de dolari printr-o donație anonimă, printr-un trust folosit de frații Koch și alți donatori conservatori, mai arată documentul.

Greenpeace sugerează, de asemenea, că Soon a ascuns în mod abuziv sursele de finanțare pentru un articol recent, încălcând indicațiile publicației cu privire la conflictul de interese. În scrisorile către Internal Revenue Service and Congress, Greenpeace spune că s-ar putea ca Soon să fi folosit în mod abuziv finanțările de la Koch Foundation, încercând să influențeze legislația.

Soon nu a răspuns cererilor de replică. Dar, în trecut, a negat vehement că finanțatorii săi din industrie ar fi influențat în vreun fel concluziile lui. „Nicio sumă de bani nu poate influența ce am de spus și de scris, mai ales în încercarea mea ștințifică de a înțelege cum funcționează clima”, a declarat Soon în Boston Globe, în 2013.

„Ca și ceilalți oameni de știință de la Harvard-Smithsonian, Soon nu are un salariu. El primește îndemnizații din finanțări externe”, spune Christine Pulliam, un purtător de cuvânt al  Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics.

Harvard-Smithsonian nu cere oamenilor de știință să își dezvăluie sursele de finanțare. Dar Pulliam recunoaște că Soon nu a îndeplinit cerințele unora dintre publicațiile în care i-au apărut cercetările. „Soon ar fi trebuit să se conformeze acelor politici”, spune ea.

Harvard a spus că Soon lucrează în afara universității, chiar dacă el are o adresă de e-mail și un card ID Harvard. „Willie Soon este un cercetător la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, o colaborare cu Harvard College Observatory și Smithsonian Astrophysical Observatory”, a spus Jeff Neal, un al purtător de cuvânt de la Harvard. „Nu există nicio întregistrare care să arate că Soon a solicitat sau că i s-au acordat finanțări administrate de universitate. Soon nu este un angajat la Harvard”, mai spune el.

Atât Harvard cât și Smithsonian admit că climatul se schimbă din cauza nivelurilor ridicate ale concentrațiilor de gaze cu efect de seră, cauzate de activitățile umane.

Pulliam a încheiat asocierea lui Soon cu instituțiile, fiind o problemă de libertate academică.

„Libertatea academică este extrem de importantă. Smithsonian susține procesul prin care rezultatele cercetărilor tuturor savanților sunt evaluate și verificate de către alți oameni de știință. Acesta e felul în care funcționează procesul științific. Entitățile finanțatoare, indiferent de afilierea lor, nu au nicio influență asupra cercetării”, declară Pulliam.

Sursă foto: flickr.com

Mai citește și:

IEA avertizeaza: Planeta se indreapta catre schimbari climatice ireversibile in urmatorii cinci ani

Schimbari climatice: planificarea in caz de dezastre

spot_img

Ultimele știri