Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cel mai mare experiment climatic online cauta internauti

Orice persoana cu acces la un calculator conectat la Internet poate contribui la cel mai mare experiment climatic online, care isi propune sa descopere legaturile dintre incalzirea globala si fenomenele meteo extreme.

Participantii vor rula pe calculatoare modele climatice avansate, care vor estima frecventa valurilor de caldura, a inundatiilor si a uraganelor in urmatoarele decenii. De asemenea, scopul programului este sa indice in ce masura sunt aceste fenomene influentate de emisiile de carbon.

Proiectul weatherathome.net sta la baza celui mai mare experiment de prognoza climatica, climateprediction.net, care a generat modele climatice pentru aproape 92 milioane de ani, incepand cu anul 2003. Aceste modele au fost folosite in raportul din 2007 al Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice al ONU.

Modele climatice regionale

Avantajul noului proiect este ca foloseste pentru prima data modele climatice regionale, care pot contura predictii meteorologice realiste, oferind informatii despre temperatura, vant, ploaie si ninsoare.

Modelele climatice globale impart globul in regiuni de 150 de kilometri patrati, in timp ce modelele regionale folosesc zone de 25-50 kilometri patrati.

Unii experti considera ca fenomenele meteorologice extreme, incluzand furtunile severe precum uraganul Katrina, vor creste in intensitate si frecventa pe masura ce temperaturile medii globale cresc. Cu toate acestea, subiectul este foarte controversat, deoarece fenomenele sunt rare si greu de analizat.

„Cu ajutorul publicului, putem rula modelul de mai multe ori decat am putea cu ajutorul unui supercomputer, astfel incat sa putem sa numaram cu exactitate frecventa evenimentelor meteorologice care au loc in mod normal o data la o suta de ani”, a declarat dr. Myles Allen, seful grupului de dinamica a climei de la Universitatea Oxford si principalul cercetator din proiectul climatepredictions.com.

Inundatiile din Europa, o prioritate

Experimentul weatherathome.net va evalua mai intai trei regiuni: Europa, sudul Africii si vestul Statelor Unite ale Americii. In Europa, cercetatorii vor analiza fenomenele care provoaca precipitatii abundente pe perioade lungi de timp si care cauzeaza inundatii pe Dunare, pe Elba si pe Tamisa.

Vremea din sudul Africii oscileaza foarte mult, asa ca oamenii de stiinta vor urmari temperaturile ridicate si ploile care afecteaza productia locala de vita de vie si mere.

Modelele climatice regionale vor fi folosite si pentru a analiza posibilitatea unei cresteri de doua, trei sau patru grade Celsius in temperaturile medii globale de-a lungul secolului urmator.

 

spot_img

Ultimele știri