Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cecetătorii vor să creeze o specie de tomate picante prin modificarea genelor cu ajutorul CRISPR – FOTO

Ceretători din Brazilia și Irlanda cercetează modul în care pot utiliza CRISPR-Cas9, un instrument de editare a genelor, pentru a crea prima tomată picantă din lume. CRISPR (Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats) este o noua tehnică ce permite modificarea anumitor gene. Tehnologia bazată pe editarea genelor, este probabil cea mai importantă descoperire din domeniul biotehnologiei din ultimii ani.

Într-o lucrare publicată în revista Trends in Plant Science, cercetătorii propun activarea genelor producătoare de capsaicine în roșii.

Capsaicinele sunt moleculele ce îi dau ardeiului iuțeala, iar cartografia genetică a plantei a dezvăluit prezența acestor gene în tomate. Procesul propus de editare a genomului ar produce un fruct cu aceleași calități ca un ardei iute, dar unul ușor de crescut și are o capacitate de producție de 30 de ori mai mare decât ardeiului. Roșiile sunt mult mai ușor de cultivat decât ardeii și în urmă cu milioane de ani ambele plante au avut un strămoș comun. Așa încât, în loc să creeze o specie nouă de tomate, oamenii de știință s-au gândit să creeze mai degrabă un ardei iute mai gustos.

„Putem transfera unicul lucru endemic unei plante cultivată mai puțin într-o altă plantă care este produsă pe scară largă”, spune Lázaro E.P. Peres, profesor de Fiziologie a Plantelor de la Universitatea din São Paulo, care este co-autor al lucrării.

Potrivit revistei, rosșia este o specie model „foarte susceptibilă la manipularea biotehnologică”. Pe de altă parte, ardeii iuți sunt cunoscuți pentru nevoiele specifice de creștere și pentru cp faptul că o cultură poate produce plante cu nivele diferite de iuțeală. Un cultură tipică de ardei iute are un randament tipic de trei tone pe hectar, și are nevoie de patru până la cinci luni de creștere. Însă într-o cultură de roșii se pot obține până la 110 de tone pe hectar în 120 de zile.

Dacă semințele pentru o roșii picante vor funcționa, s-ar deschide o serie de oportunități pentru nenumărați fermieri din întreaga lume, spun oamenii de știință. Capsaicinele sunt compuși foarte valoroși; sunt folosite în industria de arme pentru spray-ul de piper, ele sunt, de asemenea, utilizate pentru anestezice și există unele cercetări care arată că acestea ajută la scădere în greutate.

Oamenii de știință nu au început să implementeze cercetarea lor intr-o roșie iute, dar Peres este entuziasmat de această posibilitate.

„Genele în piper au făcut ca moleculele de capsaicină să existe în roșii, dar trebuie să le activam, ceea ce este destul de interesant”, spune el, explicând că aceasta ar fi o utilizare nouă a CRISPR-Cas9.

Conform cercetării lor, majoritatea modificărilor genetice ale culturilor au căutat să inactiveze genoamele existente, mai degrabă decât să le activeze, deoarece acest din urmă proces este mult mai dificil din punct de vedere tehnic. Prima încercare a cercetătorilor a dus deja la o tomată care începe să semene la aspect cu un ardei iute. Dacă cercetătorii vor avea succes, un sos de roșii picant poate fi preparat în viitorul apropiat.

Foto: Lázaro E.P. Peres/atlasobscura.com

spot_img

Ultimele știri