Cea mai mare centrala nucleara japoneza risca sa fie inchisa

Kashiwazaki-Kariwa, cea mai mare centrala nucleara din Japonia ar putea fi partial sau integral inchisa, din cauza pozitionarii in proximitatea faliilor geologice, potrivit noilor norme de siguranta, informeaza AFP.

Activitatea complexului atomic Kashiwazaki-Kariwa, care are in componenta sapte reactoare, este in prezent sistata, ca urmare a seismului de la Niigata din 2007, dar si in contextul noilor masuri de siguranta, adoptate in urma accidentului de la Fukushima, provocat de un seism si un tsunami la 11 martie 2011.

Kashiwazaki-Kariwa, exploatata de Tokyo Electric Power (Tepco), la fel ca cea de la Fukushima, este construita partial deasupra unei falii geologice.

Operatorul le considera inactive, insa noua autoritate pentru siguranta nucleara, infiintata in septembrie 2012, le-ar putea reclasifica ca urmare a unei inaspriri a normelor, aflata in prezent in stadiu de cercetare.

Autoritatea ia in calcul definirea ca activa a unei falii care s-a miscat in ultimii 400.000 de ani, in loc de 120.000 sau 130.000 de ani, nivelul regulilor din prezent, a explicat un oficial pentru AFP.

Noile directive vor fi puse in viogoare in iulie, dupa care vom reevalua pe aceste criterii siguranta fiecarei dintre instalatiile nucleare ale Japoniei”, a spus acesta, precizând ca nicio decizie nu va fi luata fara ca noile reguli sa fie puse in aplicare.

Cel putin doua falii considerate in prezent inactive sunt susceptibile sa fie reevaluate ca active, ceea ce ar putea atrage determinarea drept inexploatabile a reactoarelor mentionate, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun.

Cinci alte centrale fac obiectul unor anchete geologice elaborate, care ar putea provoca interzicerea redeschiderii activitatii.

Guvernul cere repunerea in activitate a centralelor, in scopul aprovizionarii de energie, insa doar in cazul in care reactoarele sunt evaluate ca fiind sigure de catre autoritatea statutar independenta.

spot_img

Ultimele știri