Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cât pierd românii din cauza schimbărilor climatice

Din 1980 și până în 2011, România a cheltuit 8,5 miliarde de euro, încercând să se adapteze efectelor încălzirii globale. În același timp, la noi, consumul energetic per unitate de PIB este dublu față de media europeană. Estimările aparțin reprezentanților Ministerului Mediului și ai grupului ENGIE, prezenți la decernarea premiilor unor competiții foto pe tema schimbărilor climatice.

Narcis Jeler, expert de mediu (stânga), alături de unul dintre câștigătorii competiției foto și Medeea Marinescu, ambasadoare COP21
Narcis Jeler, expert de mediu (stânga), alături de unul dintre câștigătorii competiției foto și Medeea Marinescu, ambasadoare COP21

Narcis Jeler, membru al echipei de negociatori din cadrul COP21 și expert în domeniul schimbărilor climatice din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a transpus în cifre impactul pe care l-a avut până acum încălzirea globală asupra economiei românești.

8,5 miliarde de euro au fost pierderile pe care le-au adus schimbările climatice în perioada 1980-2011 în România. Alte 8,5 miliarde de euro din fondurile europene pentru perioada 2014-2020 vor merge către acțiuni pro-climatice.

Majoritatea banilor vor fi cheltuiți cu măsuri de adaptare la schimbările climatice. Narcis Jeler a explicat ce presupune această adaptare:

Dacă îți adaptezi culturile agricole la noua sezonalitate, dacă îți adaptezi infrastructura și învelișul asfaltic la noua realitate, dacă găsești soluții ca primar pentru comunități cu oameni în vârstă foarte izolați, care fac față unor temperaturi extreme, cu 2 fântâni rătăcite, asta înseamnă adaptare. Instituțional, înseamnă să ai proiecții cu ceea ce se va întâmpla, să ai acțiune a mediului privat, să ai acțiunea ONG-urilor pentru faptele mici care trebuie făcute în comunități.

Pe lângă acțiunile autorităților și cele ale mediului privat, și cetățenii ar trebui să își asume responsabilitatea, în opinia  Directorului General al GDF SUEZ Energy România (parte a grupului ENGIE).

Eric Stab a avertizat că, în România, „consumul energetic pe metru pătrat și pe unitate de PIB este dublu față de media europeană, iar temperatura de confort dorită de români în timpul iernii în interior este de 23 grade Celsius, în timp ce media europeană este de 21 grade”. Directorul GDF SUEZ a mai estimat că o reducere cu 2 grade a temperaturii ar aduce o economie de 15% pe factura energetică.

Eric Stab, Director General GDF SUEZ Energy România (dreapta), alături de unul ditnre câțtigătorii competiției foto
Eric Stab, Director General GDF SUEZ Energy România (dreapta), alături de unul ditnre câțtigătorii competiției foto

Jeler și Stab au fost prezenți astăzi la decernarea premiilor din cadrul concursului E-climat, o competiție de fotografie desfășurată de Ambasada Franței, Institutul Francez și ENGIE în luna octombrie. Prin intermediul acesteia, organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului larg subiectul schimbărilor climatice și al conferinței COP21.

spot_img

Ultimele știri