California propune interzicerea pescuitului cu setci în derivă pentru a proteja viața marină

Adunarea de Stat din California a aprobat unanim un proiect de lege care interzice treptat pescuitul cu setci în derivă până în luna ianuarie a anului 2023.

Setcile în derivă sunt plase de pescuit care pot pluti in derivă și sunt utilizate la suprafața mării sau aproape de aceasta pentru a captura specii de pești care înoată în partea superioară a coloanei de apă. Unele setci în derivă se pot întinde pe o suprafață de peste 1 km și ajung la adâncimi de 30 de metri sub apă, fiind folosite pentru a captura rechini și pești spadă, însă acestea ajung inevitabil să încurce și să ucidă numeroase alte specii marine, inclusiv anumite animale pe cale de dispariție.

Proiectul de lege a fost sponsorizat de senatorul de stat Ben Allen și va fi trimis către guvernatorul Jerry Brown, care îl poate aproba până la 30 septembrie.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, autoritățile vor lansa un program buy-back în care pescăriile vor primi până la 110.000 de dolari pentru a renunța la setcile lor.

Pescăriile din California au declarat că interdicția le amenință traiul și că suma oferită nu este suficient de mare pentru a le permite tranziția către un alt tip de pescuit.

Aproximativ 20 de pescari folosesc în mod frecvent aceste echipamente de pescuit pe coasta Californiei, față de 141 permise active în 1990, conform Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA).

Acum câteva luni, grupul de conservare Mercy for Animals și coaliția Ban Death Nets au făcut publice înregistrări cu camera ascunsă care dezvăluie impactul devastator al pescuitului cu setci în derivă asupra vieții marine.

Conform Mercy for Animals, California este ultimul stat din SUA care permite aceste echipamente de pescuit, care au fost interzise deja pe coasta de est și de către statele Oregon, Washington. Națiunile Unite au interzis pescuitul cu setci în derivă, însă acestea încă sunt folosite în mod ilegal.

Green Report Shop Produse ECO

World Animal Protection estimează că 640.000 tone metrice de plase de pescuit sunt aruncate în oceanele lumii în fiecare an, capturând și omorând numeroase animale marine, inclusiv specii pe cale de dispariție. Recifele de corali sunt și ele afectate de echipamentele de pescuit, care au nevoie de până la 600 de ani pentru a se descompune.

La începutul săptămânii trecute, pescarii au găsit aproximativ 300 de broaște țestoase moarte pe coasta de sud a Mexicului. Acestea s-au încurcat într-o plasă de pescuit lungă de aproape 120 de metri, folosită în mod ilegal și aruncată apoi în ape.

spot_img

Ultimele știri