Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Banii „carbon-FREE”

Economia de energie face toti banii. Cu misiunea declarata de a reduce emisiile de carbon, Fondul Roman pentru Eficienta Energetica (FREE) finanteaza proiecte care scad factura la incalzire si electricitate. Ajutat initial de Banca Mondiala, organismul este acum de sine statator si isi croieste drum pe o piata ingusta si foarte specializata, unde necunoasterea profitabilitatii unei afaceri cu consum mic de energie impiedica accesul la finante.

Text de Ileana Magureanu

Bani gramada

„Cei implicati in sectorul energetic ar putea sa faca avere extraordinara modernizand Romania pe aceasta cale”, a afirmat directorul FREE, Mihai Voronca, intr-o discutie cu „Green Report”.

„Interesul nostru este sa-i incurajam pe oameni sa intreprinda acele masuri care sa duca la o economisire rapida a energiei”, a explicat el.
 
Alin Iacobescu, directorul executiv al Transgex Oradea, care incalzeste cateva cartiere din orasul ardelean, a explicat beneficiile investitiei realizate cu bani de la FREE. Compania este specializata in energie geotermala, pe care o furnizeaza oradenilor din 2005, dupa implementarea proiectului de eficienta energetica. Contribuabilii platesc acum pe gigacalorie 98 de lei cu TVA inclus, fata de 140 lei cat aveau de achitat inainte. Autoritatile locale sunt si ele avantajate pentru ca nu mai platesc subventia de 55% pentru energia termica. „De cand functioneaza proiectul le-a adus 80 de miliarde venituri”, afirma Iacobescu.

Bani a primit si Omnimpex Hartia Busteni, producator in industria hartiei. Prin folosirea unei microhidrocentrale noi, ei isi furnizeaza acum singuri energia necesara pentru productie, care intr-un an e mai mare decat cea pe 10 ani rezultata cu ajutorul echipamentelor vechi. „Nu mai platim energie electrica decat la nivel de 100 kw fata de un consum de 15 megawati pe luna, cat aveam inainte”, ne spune Leonard Butnariu, directorul general al companiei prahovene. Economia anuala este de aproximativ 80.000 de lei.

De la mic la mare

Voronca le recomanda companiilor sa inceapa cu proiecte mici care se recupereaza in cateva luni, iar economiile rezultate din reducerea cheltuielilor sa le puna deoparte si apoi sa investeasca in proiecte din ce in ce mai costisitoare.
 
Un proiect de eficienta energetica finantat de fREE s-a desfasurat si in Vaslui, la o fabrica producatoare de ulei. Compania s-a gandit sa renunte la folosirea gazului metan pentru asigurarea energiei. In locul lui, a optat pentru arderea cojilor ramase dupa obtinerea uleiului.

Investitia pentru cazanul pe coji de floarea-soarelui a costat 560.000 de dolari, dar beneficiile au fost pe masura. Emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 1.000 de tone in primul an dupa implementarea proiectului si cu 1.500 de tone in anii urmatori. Energia de astazi trebuie sa fi e obligatoriu mai mare decat energia de maine. Factura trebuie sa arate economii de energie in valoare absoluta Mihai Voronca, directorul FREE.

Carbon cu masura

„Intre evaluarea de astazi si evaluarea din viitor dupa realizarea investitiei, energia de astazi trebuie sa fie obligatoriu mai mare decat energia de maine. Factura trebuie sa arate economii de energie in valoare absoluta”, recomanda Voronca. In caz contrar, proiectul nu este acceptat.

Directorul FREE ne-a impartasit detaliile despre un potential client caruia i-a respins solicitarea de finantare. „Omul era din Bucov, de langa Ploiesti, voia sa-si cumpere niste prese de vulcanizare si a venit la noi sa-si faca aceasta investitie”.

Tehnologia noua avea productivitate mare si intensitate energetica mai mica, dar per total necesita mai multa energie. „La sfarsitul zilei, cand tragea linie, avea si o productie mai mare, dar si o factura mai mare la energie, consuma mai mult gaz metan”, completeaza Voronca.

Proiectele sunt acceptate doar daca duc la reducerea consumului de energie pe factura.

FREE, mai eficient ca o banca

Portofoliul de proiecte al FREE este de 120 cu o valoare de 240 de milioane de dolari. Dintre ele au fost finantate 25, ceea ce inseamna o rata de succes de peste 20%, de patru ori mai mare decat a unei banci obisnuite.

FREE a fost infiintat la initiativa bancii mondiale (bm) pentru a facilita dezvoltarea de investitii in sectorul industrial cu scopul principal al obtinerii de economie de energie si, in consecinta, de reducere de emisii de carbon provenite din arderea resurselor primare fosile. Sursa de finantare a fost fondul Global de Mediu (GEF), care a oferit Romaniei in 2003 un grant de 8 milioane de drepturi speciale de tragere (unitati monetare speciale), echivalentul pe vremea respectiva a 10 milioane de dolari.

Practic, FREE este un organism de interes public care are independenta administrativa si autonomie financiara si administreaza dolarii de la GEF. Banii nu sunt inclusi in bugetul de stat si tocmai de aceea pot finanta si operatori privati. Decidentii cu privire la utilizarea banilor sunt BM, prin Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), si Guvernul Romaniei, prin cele doua ministere relevante, finante si mediu.
 
Pe 30 iunie 2008, BM s-a retras, si FREE a ramas in coordonarea exclusiva a consiliului de administratie, dar se ghideaza in continuare dupa procedurile BIRD, care asigura echidistanta si sunt in afara oricarei influente de natura politica.

„Din septembrie 2004 pana astazi, din cele 8 milioane am contractat 13 milioane, pentru ca este un fond de tip revolving”, explica Voronca. Este un circuit financiar, banii se intorc, deoarece finantarea comerciala consta in credite, care automat presupun rambursare.

„Noi suntem pe o piata specifica, unde cel mai puternic obstacol este lipsa de cultura energetica a factorilor de decizie din conducerile operatorilor privati. Ei nu cunosc profitabilitatea investitiilor in eficienta energetica”, marturiseste Voronca.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri