Apartamentele romanilor pierd 35% din caldura prin peretii exteriori

Incepand cu data de 4 decembrie 2012 a intrat in vigoare Directiva Europeana privind Eficienta Energetica. Masurile de economisire a energiei stabilite de aceasta directiva vor devenii obligatorii, iar Romania are la dispozitie 18 luni pentru a le transpune in legislatie. Potrivit responsabilului de marketing al Tassullo Romania, Cezar Margine, efectele directivei in piata locala vor fi resimtite abia din 2015. Despre piata materialelor eficiente energetic si a solutiilor din piata de constructii, precum si despre mentalitatile constructorilor citi in interviul de mai jos.

Cand se vor simti primele efecte ale acestei directive in piata materialelor si solutiilor de constructii eficiente energetic din Romania?

In Romania, majoritatea blocurilor de locuinte au fost construite dupa proiecte realizate in perioada 1950 – 1990 si prezinta un nivel scazut de izolare termica. Astfel, aproximativ 35% din caldură unei camere se pierde prin peretii exteriori, iar aceasta se traduce prin pierderi de energie, implicit facturi mai mari pentru incalzire. In Romania, un apartament de bloc cu doua camere consuma de doua ori mai multa energie termica decat un apartament din alte tari europene.

Aceasta directiva nu face decat sa ne aduca la normalitate, pe linia de plutire a legislatiei europene. Totusi, din cauza reglementarilor legislative pe care trebuie sa le stabileasca tara noastra, consider ca din 2015 se vor simti cu adevarat efectele acesteia.

Care este gradul de acceptabilitate al constructorilor din Romania in privinta materialelor/solutiilor de constructii eficiente energetic?

Exista o mare reticenta a constructorilor din Romania, privind constructiile eficiente energetic. In afara de sistemul clasic, pe baza de polistiren, toate sistemele alternative sunt complet ignorate. Aceast fapt este cauzat de costul sistemului de termoizolatie pe baza de polistiren,  destul de scazut – astfel constructorul nu mai trebuie sa duca o munca de convingere cu beneficiarul. Pe termen scurt, beneficiarul are parte de un cost destul de scazut, dar daca privim lucrurile pe termen lung, analizam porozitatea materialelor folosite si capacitatea acestora de a “lasa peretele sa respire”, de a facilita un circuit al vaporilor, optim si sanatos, intre mediul interior si cel exterior, materialele de termoizolatie alternative polistirenului sunt solutia optima.

Care este ponderea acestor materiale in totalul disponibil pe piata? Care sunt tendintele viitoare?

Momentan, polistirenul are o pondere de peste 90%, si se afla in crestere, intre toate optiunile de sisteme termoizolante.

Care sunt cele mai eficiente solutii/materiale de constructii folosite pentru eficientizarea energetica a cladirilor?

Nivelul scazut de conductivitate termica, permeabilitatea ridicata la vaporii de apa si caracteristica ecologica claseaza sistemele de izolatie Tassullo in categoria celor mai performante si ecologice sisteme de piata europeana.

Termosistemele Green System (realizat din pluta naturala), Red System (pe baza de panouri din vata minerala), Brown System (ce include panouri din fibra de lemn) si White System (executat din elemente din silicat de calciu)  asigura o clima sanatoasa in orice tip de locuinta permitand peretilor sa “respire”, in scopul prevenirii umiditatii interioare si pentru  atingerea unei balante adecvate intre castigurile si pierderile de caldura.

Pentru atingerea standardului de casa pasiva energetic, pierderile de caldura prin pereti trebuie sa fie de cel putin 30 de ori mai reduse fata de o constructie clasica. Avand in vedere  ca preturile energiei termice sunt in continua crestere in ultimii ani, devine evident ca amortizarea cheltuielilor constructiei se va realiza intr-un timp foarte scurt.

Care este estimarea dumneavoastra privind viitorul pietei materialelor si solutiilor de constructii eficente energetic in Romania?

Pentru urmatorul an, estimam o suprematie clara a utilizarii sistemelor termoizolante pe baza de polistiren. Daca discutam, in schimb, despre un viitor mediu, estimam o crestere usoara si sigura din 2015-2016 a sistemelor alternative de termoizolatie, bazandu-ne si pe un cadru legislativ ce va incuraja acest fapt.

 

spot_img

Ultimele știri