Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Antrenați să apere pădurile

Tăierile ilegale de copaci nu sunt doar o realitate românească. În Thailanda, „braconierii” lemnului nu se sfiesc să folosească arme de foc împotriva celor angajați să apere pădurea. La rândul lor, pădurarii sunt nevoiți să se antreneze precum soldații pentru a putea face față situației.

Apărătorii pădurilor Thailandei

În pădurile din estul Thailandei, luptele dintre pădurari și cei care fură lemn din arii protejate sunt extrem de dure, sfârșindu-se în unele cazuri și cu moartea celor angajați să protejeze pădurile. Jurnaliștii publicației The Guardian au urmărit poveștile lor și au identificat cauza care stă la baza conflictului: cererea crescută de mobilă de lux din lemn de trandafir de pe piața chinezească. Un raport al Environmental Investigation Agency confirmă acest lucru.

Lemnul de trandafir este extrem de căutat de producătorii de mobilă, datorită culorii sale roșiatice. Acesta se mai găsește în pădurile protejate din Thailanda, Laos, Vietnam și Cambodgia, însă ar putea dispărea în următorul deceniu, din cauza tăierilor ilegale. În ultimii ani, frecvența delictului a crescut cu 850%.

Pentru a împiedica acest scenariu dezastruos, pădurarii se antrenează ca niște adevărați soldați. Învață tehnici pentru auto-apărare, patrulă, arestarea infractorilor și identificarea armelor și a substanțelor explozibile. De asemenea, sunt instruiți în privința legislației forestiere, a propriilor drepturi și a metodelor de cartografiere prin GPS. Cu toate acestea, anul trecut, infractorii au omorât 5 pădurari, conform datelor Fundației Freeland.

Bruce Kekule, un fotograf și activist de mediu din Thailanda, acuză autoritățile pentru această situație. El susține într-un articol că pădurarii nu sunt plătiți pe măsura pericolului la care se expun:

Jumătate dintre paznicii forestieri sunt angajați temporar, plătiți prost și nu beneficiază de asigurări medicale sau de viață. Cel mai adesea, trebuie să plătească pentru uniforme, bocanci, unelte, echipamentul de dormit și chiar pentru mâncare, atunci când patrulează. De aceea, nu sunt motivați să se aventureze într-un mediu atât de periculos precum pădurea, în care braconierii folosesc fără avertisment arme de foc, pentru a-i omorî.

Rangers leaving on patrol, Bruce Kekule
Sursa foto: Bruce Kekule

Ce fac autoritățile române pentru a stopa tăierile ilegale

În România, autoritățile au adoptat în ultimii ani câteva măsuri pentru combaterea fenomenului tăierilor ilegale. În 2014, au creat Radarul Pădurilor, un sistem prin care oricine poate raporta un transport de lemn pe care îl crede ilegal, iar în 2015 au înființat Garda Forestieră, ai cărei angajați vor efectua controale în teritoriu.

Cu toate acestea, Greenpeace avertiza în luna octombrie a anului trecut că, în intervalul 2013-2014, s-au înregistrat în medie 60 de tăieri ilegale pe zi, dublu față de perioada 2009-2011 și cu 10 mai multe decât în 2012.

Reprezentanții organizației de mediu recomandă aplicarea unor pedepse mai aspre, încadrarea furtului de lemn ca infracțiune și o mai bună colaborare între instituțiile cu atribuții de control (Poliție, Garda Forestieră și Jandarmerie).

spot_img

Ultimele știri