Animalele de companie afectează mediul mai mult decât un SUV

În discuțiile despre mediu apare inevitabil problema utilizării bicicletei în locul mașinii, căci aceasta din urmă are o amprentă de carbon foarte mare. Însă ultimele studii arată că, din anumite punct de vedere, există ceva mai dăunător decât plimbatul cu mașina: animalele de companie.

Animalele de companie afectează mediul mai mult decât un SUV

Impulsul de a cumpăra al oamenilor se răsfrânge și asupra animalelor de companie, astfel că patrupedele au hăinuțe, jucării, accesorii, căsuțe în miniatură, chiar și sisteme automate cu cameră, prin care stăpânul care își petrece toată ziua la birou să își vadă cățelul de casă și chiar să-l și recompenseze. La toate acestea se adaugă mâncarea, ce este deseori servită animalelor de companie fără a fi cântărită. Așa se face că excesul de greutate și obezitatea sunt instalate la 53% dintre căinii și 58% dintre pisicile din Statele Unite, potrivit Asociației pentru Prevenirea Obezității la Animalele de Companie.

În cartea „Time to Eat the Dog? The Real Guide to Sustainable Living”, autorii Robert and Brenda Vale atrag atenția că animalele de companie, în special câinii, afectează mediul mai mult decât un SUV. Potrivit studiului care stă la baza cărții, un câine de talie medie are un impact dublu asupra mediului decât conducerea unui SUV de lux, cum ar fi o Toyota Land Cruiser, 16.000 de kilometri. Nici pisicile nu sunt mai prejos, ele afectând mediul cam cât un Volkswagen Golf. E drept, în studiu nu s-a luat în calcul și cantitatea de gaze emise.

Care sunt explicațiile? E nevoie de mai mult pământ pentru producerea cerealelor consumate de animalele de companie, în special de câini, pentru un an, decât e nevoie pentru producerea materialelor utilizate pentru a conduce SUV-ul. Un alt aspect ar fi faptul că fecalele lăsate pe sol pot duce la o contaminare, în timp ce fecalele adunate într-o pungă de plastic care nu este biodegradabilă ajunge la groapa de gunoi. Tot acolo ajung și ambalajele de la mâncare și recipientele pentru șampon, de exemplu. În plus, pisicile și câinii sunt carnivori, așa că e nevoie de creșterea animalelor pentru carne, ceea ce duce la accentuarea amprentei de carbon.

Ce poți face să reduci amprenta de carbon a animalului tău de companie

Ideea studiului nu este să ne încurajeze să scăpăm de animalele de companie pe care le avem acasă, ci să fim mult mai responsabili în creșterea lor, ținând cont și de mediu.

  • Ia în calcul să arunci fecalele în toaletă, atunci când se poate. Aparent, aceasta este cea mai prietenoasă metodă cu mediul.
  • Dacă ai de gând să arunci fecalele la gunoi, folosește întotdeauna o pungă biodegradabilă sau refolosește-le pe cele în care ambalezi legumele la supermarket.
  • Ține cont de mâncarea pe care i-o dai animalului tău de companie. Există tipuri de mâncare organică sau cu ingrediente de la ferme sustenabile.
  • Nu-ți supraalimenta animalul. Vor avea de suferit atât sănătatea lui, cât și mediul.
  • Cumpără-i jucării din materiale reciclate.
  • Încearcă să cumperi produsele cât mai puțin ambalate sau cu ambalaje reciclabile.

Dacă îți dorești un animal de companie și nu ai încă unul, nu cumpăra, ci adoptă. Sunt atâția câini și atâtea pisici, încât ar fi păcat să dai banii, când ai putea să le faci lor un bine. Dacă ești îngrijorat de mediu, dar vrei totuși un patruped, alege un erbivor, cum ar fi iepurele, căci are o amprentă de carbon mult mai mică.

 

spot_img

Ultimele știri