Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ANAR – Politica de investitii in infrastructura de apa

Politica de investitii in infrastructura apei

WATMAN – Sistem informational pentru managementul integrat al apelor Watman va integra rezultatele proiectelor SIMIN si DESWAT, creandu-se posibilitatea realizarii Sistemului Integrat Informational-Decizional pentru managementul, atat in caz de dezastre a resurselor de apa cat si pentru situatiile normale. Pe baza acestor proiecte, se vor elabora prognoze meteorologice si hidrologice care vor constitui datele de intrare pentru proiectul WATMAN.

Lucrari propuse
– Modernizarea retelei de monitorizare de gospodarire a apelor;
– Modernizarea sistemelor de urmarire a comportarii a 96 de baraje ale A.N.A.R;
– Modernizarea sistemului de avertizare-alarmare la 96 de baraje din administrarea A.N.A.R;
– Realizarea de 41 de centre de interventie rapida;
– Modernizarea sistemului de comunicatii A.N.A.R.;
– Realizarea unui sistem integrat (suport decizional)- pentru managementul resurselor de apa cu aplicatii specifice nivelurilor decizionale (nivel national- ANAR, INHGA, MMDD, nivel bazinal-11 Directii de Ape);
– Integrarea sistemelor de monitoring, alarmare, interventie si comunicare.

Stadiul actual al proiectului
– a fost realizat Studiul de Fezabilitate,
– au fost achizitionate echipamente de interventie in cazul viiturilor in valoare totala de 49.734.000 RON, suma alocata prin Fondul National de Dezvoltare.

Rezultate asteptate
– reducerea pagubelor economice datorate viiturilor, situatiilor de criza create de afectarea structurilor hidrotehnice;
– cresterea timpilor de reactie in situatii de urgenta;
– reducerea efectelor produse de poluarile accidentale;
– utilizarea optima a resurselor de apa la nivel bazinal si national;
– punerea in acord cu prevederile Directivei Cadru a Uniunii Europene pentru Apa 60/2000/CE, atat din punctul de vedere al managementului resurselor cat si din punctul de vedere al eficientei economice.

Investitii ANAR

Investitii finantate de la bugetul de stat si credite externe Prin ,,Listele obiectivelor de investitii” aprobate pentru anul 2007, s-a prevazut valoarea totala de 641.294.000 lei, din care:
o bugetul de stat – 527.954.000 lei
o fond de dezvoltare – 72.940.000 lei
o credite externe – 40.400.000 lei

In anul 2007, Administratia Nationala Apele Romane a derulat un numar de 240 obiective de investitii, din care
– 227 finantate de la bugetul de stat;
– 30 finantate de la bugetul de stat si credite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei .
– 72 finantate din Fondul National de Dezvoltare si bugetul de stat;

Programul de investitii pe anul 2007 a fost structurat astfel:.
a. continuarea executiei la obiectivele de investitii incepute in anii anteriori:,
– Acumulare Runcu, judetul Maramures
– Suprainaltare baraj Sacele, judetul .Brasov;
– Lucrari de protectie lac Techirghiol, judetul Constanta;
– Amenajarea raului Jijia pentru combaterea inundatiilor in judetul Botosani si Iasi;
– Lucrari pentru inlaturarea calamitatilor naturale produse in b.h.Barcau, judetul Bihor si Salaj;
– Amenajarea pentru combaterea inundatiilor in b.h.Raul Negru si bazinul hidrografic Olt, jud.Harghita,Covasna si Brasov”;
– Amenajarea raului Arges pentru apararea impotriva inundatiilor, irigatii si alte folosinte, judetul Giurgiu, Calarasi si Ilfov” etc.
b. demararea procedurilor de achizitii publice de bunuri, servicii si lucrari, la obiectivele ce vor fi cofinantate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei prin Proiectul Banat -,,Apararea impotriva inundatiilor in zona de SV a Romaniei’ si continuarea executiei la celelalte doua proiecte aflate in derulare;
c. in vederea refacerii lucrarilor hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor si a lucrarilor de amenajare a bazinelor hidrografice in care se produc. Sursele acestor fonduri sunt: Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si Banca Europeana de Investitii (BEI).

Realizarile totale in anul 2007 sunt in valoare de 633.749.428 lei, din care:
– bugetul de stat – 525.726.218 lei (din care bugetul de stat – 441.787.819 lei, fond de dezvoltare- 51.727.850 lei, credite BDCE – 31.624.767 lei);
– fond de dezvoltare – 69.243.890 lei
– credite BDCE – 38.779.320 lei

In total, A.N.Apele Romane a realizat in 2007 75 obiective de investitii, fiind puse in functiune urmatoarele:
– regularizari -158,0 km.
– diguri;suprainaltari diguri – 77,8 km
– aparari si consolidari de mal – 78,7 km
– ziduri de sprijin – 9,6 km
– poduri si podete – 12 buc.
– praguri de fund – 52 buc.
– acumulari nepermanente-mmc – 3,74 mmc
– aparare impotriva inundatiilor – 3400 ha
– innisipari plaja – 15.000 mc
– consolidari faleza – 110 ml
– destufizari – 40,0 ha
– puneri in siguranta baraje – 6 buc.
– poldere – 1 buc
– tratare apa bruta – 7,66 l/s
– distributie apa potabila – 14,66 km

Pentru Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor in bazine hidrografic, in anul 2007, pentru cele 8 (opt) studii licitate ,a fost prevazuta in total suma de 6.990.000 lei, la aceasta data fiind partial finalizata executia zborurile, urmand ca proiectele sa fie finalizate in anul 2009.

Administrarea Patrimoniului Public al Statului

Exploatarea domeniului public
– In conformitate cu dispozitiile art. 136. alin. (3), din Constitutia Romaniei republicata, albiile minore ale cursurilor de apa, malurile si cuvetele lacurilor fac obiectul exclusiv al proprietãtii publice, iar potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, bunurile proprietate publicã sunt inalienabile.
– Legea organica 213/1998- privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia stipuleaza apartenenta albiilor cursurilor de apa, malurilor si cuvetelor lacurilor de acumulare la domeniul public al statului.
– In calitate de administrator Administratia Nationala Apele Romane are ca atributii administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea si modernizarea infrastructurii nationale de gospodarire a apelor, aflata in administrarea sa precum si administrarea, exploatarea si intretinerea albiilor minore ale apelor, a cuvetelor lacurilor si baltilor, in starea lor naturala sau amenajata, a falezei si plajei marii, a zonelor umede si a celor protejate, aflate in administrare.
o Administratia Nationala Apele Romane realizeaza gestionarea cantitativa si calitativa a resurselor de apa, exploatarea lucrarilor de gospodarire a apelor, precum si aplicarea strategiei si a politicii nationale in domeniul apelor.(art.7 alin. 3).
– Avand in vedere ca proprietatea publica a statului, la nivel national nu este delimitata si ca exista suprapuneri cu alte tipuri de proprietati „public de interes local sau judetean” sau chiar proprietate privata a aparut necesitatea delimitarii acestui patrimoniu prin executia unor lucrari de delimitare si cadastru. Ordinul 326/2007 emis care aproba o metodologie care are drept scop adoptarea unor reguli uniforme pentru definirea notiunii de albie minora, precum si a modalitatilor concrete pentru stabilirea si delimitarea in teren a acesteia. A.N.A.R a inceput delimitarea, impreuna cu autoritatile locale a zonelor de protectie a cursurilor de apa si asigura permanenta supraveghere a acestora conform legii apelor.
– In ceea ce priveste concesionarea, mentionam ca potrivit statutului Administratia Apele Romane nu are dreptul sa incheie contracte de concesiune, concesionarea realizandu-se la nivelul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.
– Potrivit H.G. 632/2007 A.N.A.R poate inchiria,in conditiile legii si prin licitatii publice unele bunuri aflate in administrarea sa. Sumele incasate de catre Administratia Nationala Apele Romane in urma inchirierii vor fi venituri proprii in cota parte de 50 % si vor fi utilizate in scopuri de investitii pentru dezvoltarea infrastructurii de management cantitativ si calitativ al bazinelor hidrografice ale cursurilor de apa din Romania.
o Administratia National Apele Romane a fost abilitata sa inchirieze terenuri situate in albiile minore ale cursurilor de apa, malurile acestora si cuvetele lacurilor, precum si imobile constructii, proprietate publica a statului aflate in administrarea sa, inchirierea acestor bunuri urmand a se face prin licitatie publica, in conditiile legii.
– A.N.A.R nu emite avize si autorizatii pentru amplasamentele construite in zona inundabila potrivit Ordinului nr. 2/04.01.2006 al Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Tot institutia noastra a facut o centralizare a amplasamentelor care sunt deja construite in zona inundabila, iar proprietarii acestora au declarat pe propria raspundere ca-si asuma responsabilitatea despagubirilor tertilor afectati de inundatii.
Dintre judetele cu cele mai multe constructii fara autorizatie aflandu-se in zone inundabile amintim: Bacau 3397, Neamt 1061, Olt 1613, Alba 3283, Vaslui 1149 si Galati 3366. cele mai putine se afla in judetele: Timis 1, Constanta si Teleorman cate 2, Buzau 3 si Brasov si Ilfov cate 7.

spot_img

Ultimele știri