Adevarul: FP Romania: Incalzirea globala merge repede. Cine s-o incetineasca?

Pentru a preveni efectele catastrofale ale schimbarii climatice, pana in 2050 trebuie absorbit mai mult dioxid de carbon decat cantitatea emisa, sustine un nou raport al Worldwatch Institute. Este si ultimatumul publicat in ultima editie a revistei FP Romania.

Autorii raportului Worldwatch Institute sustin ca si o crestere a temperaturii cu 2 grade Celsius implica riscuri inacceptabile pentru sistemele naturale – informeaza BBC.

Raportul The State of the World 2009 schiteaza 10 masuri care ar trebui sa fie adoptate pentru a preveni efectele catastrofale ale incalzirii climatice. Printre acestea, planificare pe termen lung, cooperare globala si solutii inovative precum o tehnica imbunatatita de constructie, care include o serie de masuri pentru eficienta.

“Trebuie sa actionam acum, ni se spune, daca vrem sa salvam planeta de o catastrofa climatica. Problema e ca ar putea fi deja prea tarziu. Stiinta a decis: distrugerea a inceput deja.

Singura neclaritate este daca suntem sau nu dispusi sa oprim jocul politic si sa alegem una dintre solutiile imperfecte care ne-au mai ramas” – arata Bill McKibben, in deschiderea eseului publicat de editia nr 8 a revistei FP Romania, care a aparut pe 12 ianuarie.

De la Poli vine caldura

Efectele incalzirii climatice se fac deja simtite si la poli. „Topirea ghetii este ingrijoratoare nu doar pentru ca dovedeste ca planeta se incalzeste rapid, dar si pentru ca va contribui la grabirea incalzirii.

Gheata, prin culoarea ei alba, avea calitatea de a reflecta cam 80 la suta din caldura venita de la Soare, intorcand-o spatiului cosmic; noua culoare a oceanului, albastrul, se comporta exact invers, in sensul ca absoarbe 80% din radiatia termica solara” – arata Bill McKibben.

Procesul schimbarii climatice se autoamplifica in mai multe forme. Alt efect secundar al incalzirii globale este topirea permafrostului.

Cand acest strat inghetat de pamant din structura scoartei terestre a zonelor arctice se topeste cantitati imense de gaz metan, care erau tinute captive sub stratul compact, sunt eliberate in atmosfera. Iar metanul este un gaz cu un efect de sera mult mai puternic decat dioxidul de carbon.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri