Adevarul: Energia, „fluidul“ unei economii vii

Expertul pe probleme de energie si schimbari climatice, dr. Ionut Purica, analizeaza solutiile pe care Uniunea Europeana le poate adopta in contextul crizei energetice. UE trebuie sa construiasca o politica de energie coerenta si unitara, pe o piata controlata de cumparatori, si nu de furnizori, arata expertul.

Razboiul s-a „privatizat“, nu-l mai face Guvernul, il genereaza tot soiul de organizatii sau oameni.

Poti sa gasesti un Osama Bin Laden, la un moment dat, care are tot atata putere cat Guvernul Statelor Unite ale Americii. Sau poti gasi un furnizor care iti limiteaza accesul la electricitate.

Contextul in care se gaseste Europa, in momentul acesta, este legat de diminuarea resurselor din Marea Nordului, de controlul asupra resurselor din Africa de Nord, pe care il au niste tari cu valori si convingeri politico-religioase diferite fata de cele din statele europene sau de faptul ca principala sursa de gaz din nordul Uniunii Europene provine de la rusi.

Mesajul este foarte clar: in momentul in care o tara are propriile resurse, are control si, in consecinta, autonomie energetica.

Acestea sunt doar cateva linii pe care le traseaza studiul dr. Ionut Purica, consultant pe probleme de energie si schimbari climatice in cadrul Institutului de Prognoza Economica din Academia Romana, publicat de catre Institutul Pan-European din Finlanda.

80% din gazul care se duce in Europa trece prin Ucraina. „Stiti vechiul dicton: daca tii pusca de teava e una, daca o tii de tragaci, e alta. In cazul acesta depinde de unde tii conducta de gaz: de capatul la care ajunge gazul sau de capatul de la care pleaca gazul. UE trebuie sa ajunga, dupa ce s-a nascut ca Uniunea Carbunelui si a Otelului, sa construiasca o politica energetica coerenta si unitara, pe bani”, ne spune Purica.

Politica energetica coerenta si comuna

Un fluid care ar ajuta la dinamizarea economiei europene este libertatea pe piata muncii din Uniunea Europeana, potrivit expertului, prin introducerea unui „blue card”, asemenea „green card”-ului utilizat in SUA. Cel mai important fluid care tine economia in miscare, insa, este energia.

Din 2007, UE a iesit deja cu o strategie energetica, in contextul schimbarilor climatice. „Este foarte clar faptul ca atat timp cat UE nu-si creeaza o politica energetica comuna, va avea o piata controlata de furnizori, asa cum exista in prezent. Dar ar putea avea o piata controlata de cumparatori”, spune Purica.

In conditiile acestea, la ce solutie poate apela Uniunea Europeana? La inlocuirea tehnologiilor actuale cu unele bazate pe hidrogen, biomasa, vant, apa sau uraniu si sa-si faca rezerve de gaz care sa-i permita sa aloce timpul necesar pentru cercetarea acestor tehnologii, dezvoltarea, implementarea si raspandirea lor la nivel industrial si de masa. In primul rand, insa, UE trebuie sa ia niste decizii clare de cautare si asigurare a resurselor.

Potentialul energetic al hidrogenului

In momentul acesta nu exista tari care fructifica, la nivel de implementare, potentialul hidrogenului ca sursa de energie. „Normal… ce companie petroliera ar incuraja exploatarea hidrogenului?”, se intreaba Purica.

Pe de alta parte, acesta considera ca noile tehnologii penetreaza piata incet, o ocupa, dupa care aceasta din urma devine saturata. „Tehnologiile de hidrogen sunt gata sa explodeze. Exista, se dezvolta, mai au putin si pot intra pe piata”, mai spune Purica.

Nu e atat de greu cu tehnologiile alternative, ideea e sa intelegi cum functioneaza, precizeaza expertul. Microturbinele hidraulice sunt dispozitive foarte usor de utilizat, la costuri accesibile: le pui in apa si-ti aprind lumina in casa. Exemplul ar putea fi urmat, fara dificultati, pe toate raurile mici, sustine Purica.

„La un targ de desfacere din Washington am vazut folie solara, transparenta, pe care o pui pe geam, iti da electricitate si lasa si lumina sa patrunda in casa”, spune Purica.

Resursele regenerabile, compensate

La fel de simplu ar putea fi si cu celulele de combustie amplasate in gospodarii. Acestea ar folosi hidrogenul din aer care, prin electroliza, genereaza electricitate, caldura si apa. Deocamdata, americanii folosesc celulele de combustie pe hidrogen la masinile electrice.

Ionut Purica arata ca, desi energiile regenerabile reprezinta solutia pe termen lung la problemele energetice ale lumii, statele ar trebui sa aiba si rezerve de resurse conventionale pentru energie. In cazul unui parc eolian, de exemplu, vantul bate cum vrea el si nu ofera intotdeauna garantie.

Din acest motiv, trebuie sa existe o compensare in sistemul energetic, provenita din centrale termice sau nucleare. „Vantul e gratis, dar daca ti s-a oprit, trebuie sa introduci si costul rezervei in calcul”, spune Purica.

Vantul e gratis, dar daca s-a oprit, trebuie sa introduci si costul rezervei in calcul, Ionut Purica, consultant in cadrul Institutului de Prognoza Economica din Academia Romana

Curent electric din hidrogen

In SUA si in Marea Britanie s-au investit deja sute de milioane de dolari in cercetarea tehnologiilor care folosesc energia solara pentru producerea hidrogenului. Proiectele cercetatorilor vizeaza obtinerea de hidrogen care poate fi folosit, ulterior, la functionarea celulelor de combustie.

O celula de combustie reprezinta un sistem care poate converti hidrogenul in electricitate, caldura si apa curata. Inlocuind combustibilii pe baza de carbune, hidrogenul ar putea da nastere la o noua infrastructura energetica, fiind sursa energiei pentru alimentarea masinilor, avioanelor si navelor, a cladirilor si a diverselor gadgeturi.

Marii producatori de masini au anuntat deja introducerea pe piata a masinilor pe celule de combustie. Honda sustine ca va fi prima companie care va produce la scara larga acest tip de vehicul. Nici General Motors nu se lasa mai prejos.

Compania a anuntat ca va investi peste un miliard de dolari in fabricarea primelor o suta de exemplare de masini electrice pe celule de combustie, care vor intra pe piata pana in 2014.

 

Uraniul, alta solutie la criza energetica

Desi ecologistii reclama proasta gestionare a deseurilor radioactive care poate duce la accidente catastrofale, pentru unii cercetatori, alternativa la criza energetica mondiala o pot reprezenta centralele nucleare.

Specialistii spun ca resursele actuale de uraniu, in cazul in care ar fi exploatate pentru relansarea centralelor atomice, nu ar fi de folos industriei nucleare decat pe o perioada de cel mult 30 de ani.

Francezii obtin aproape 80% din electricitatea necesara tarii din centralele nucleare, potrivit studiului realizat de dr. Ionut Purica.

Asta inseamna ca, din punctul de vedere al electricitatii, Franta este o tara autonoma, nu ii pasa de gazul rusesc, mentioneaza expertul. „Centralele nucleare sunt puternic radioactive, spun multi, dar de ce? Ca sa putem folosi gazul si petrolul…”, spune Purica.

In Franta, 80% din electricitate este obtinuta din centralele nucleare.
 

spot_img

Ultimele știri