Adevarul: Culturi de rosii si de castraveti in Sahara

Hectare intregi din cel mai mare desert din lume vor fi acoperite cu sere care vor folosi apa de mare si puterea soarelui pentru cresterea legumelor.

Noile sere vor ameliora conditiile de trai ale populatiilor locale. Instalatii demonstrative au fost deja puse in aplicare in Tenerife, Oman si Emiratele Arabe Unite. Acolo se cultiva acum salata, ardei, rosii si castraveti.

Uriasele sere vor functiona alaturi de centrale solare. Centralele solare vor determina evaporarea apei de mare in serele unde sunt cultivate plantele.

Aerul umed este apoi aspirat progresiv, temperatura din interior va deveni cu 15 grade Celsius mai scazuta decat cea exterioara. Prin urmare, vor fi create conditiile prielnice pentru ca legumele sa creasca foarte bine. Substantele nutritive de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta vor fi extrase chiar din apa de mare.

Noile sere vor ameliora conditiile de trai ale populatiilor locale. Instalatii demonstrative au fost deja puse in aplicare in Tenerife, Oman si Emiratele Arabe Unite.

Sere imense care folosesc apa de mare, alaturi de centrale solare de tip CSP – care utilizeaza oglinzi concave pentru a concentra razele solare si a genera astfel caldura si electricitate – vor asigura hrana, apa potabila si energia curata necesara populatiilor locale, conform cotidianului britanic „The Guardian".

Proiectul se numeste Sahara Forest si a fost propus de o echipa de arhitecti renumiti. Mai multi investitori din Emiratele Arabe Unite, Oman, Bahrain, Qatar si Kuwait si-au exprimat deja interesul pentru finantarea proiectelor demonstrative.

Conditii prielnice cresterii legumelor

Plantele nu se pot dezvolta in desert din cauza temperaturilor extreme, a lipsei de substante nutritive si a penuriei de apa. „Plantele au nevoie de lumina pentru a creste, insa nu le place deloc caldura in exces", a spus Charlie Paton, membru al echipei care realizeaza proiectul.

Noile sere vor functiona in „parteneriat" cu centrale solare care vor determina evaporarea apei de mare si vor racori prin urmare aerul din interiorul serelor. Astfel, temperatura din interior va fi cu 15 grade mai mica decat cea exterioara. In plus, vaporii de apa vor fi condensati.

O parte din apa rezultata va fi utilizata pentru a uda plantele, iar o alta parte va fi folosita pentru curatarea oglinzilor solare. „Cream in interiorul serelor conditii de umiditate ridicata si temperaturi mai scazute, ideale pentru dezvoltarea plantelor", a mai spus Paton.

Designerii au precizat ca, in mod normal, intr-o sera se poate dezvolta orice tip de vegetatie daca ii sunt asigurate conditiile necesare. In fermele marino-solare demonstrative care au fost deja instalate in Tenerife, Oman si Emiratele Arabe Unite se cultiva acum salata, ardei, castraveti si rosii. Substantele nutritive necesare dezvoltarii legumelor vor fi preluate, in mare parte, chiar din apa de mare.

spot_img

Ultimele știri