Aproape toate statele lumii și-au luat angajamentul de a limita exportul deșeurilor din plastic către țări mai sărace

Aproape toate statele lumii au semnat un acord care limitează exportul deșeurilor din plastic greu de reciclat către țări mai sărace. Țările exportatoare vor trebui să primească acordul statelor care primesc deșeuri din plastic contaminate, nesortate sau nereciclabile.

În prezent, SUA și alte țări pot trimite deșeuri din plastic de calitate inferioară către entități private aflate în țări în curs de dezvoltare fără a primi aprobarea guvernelor, relatează The Guardian.

Activiștii spun că tot mai multe deșeuri din plastic au ajuns în state sărace de când China a închis cea mai mare piață de reciclare din lume, iar Europa și SUA au început să-și trimită deșeurile mai ales în țări din Asia de Sud-Est, cum ar fi Malaezia, Indonezia, Thailanda și India.

Cadrul obligatoriu din punct de vedere juridic a fost stabilit în cadrul unei întâlniri de două săptămâni a convențiilor susținute de ONU privind deșeurile din plastic și chimicalele toxice care amenință oceanele și viața marină. Pactul este un amendament la Convenția din Basel. SUA nu face parte din convenție așa că nu a putut vota, însă participanți la întâlnire au declarat că statul s-a împotrivit acordului.

 Rolph Payet, de la Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, a declarat că acordul semnat de 187 de state este istoric, deoarece țările vor fi obligate să monitorizeze unde ajung deșeurile de plastic atunci când părăsesc granițele.

El a comparat poluarea cu plastic cu o epidemie, cu „aproximativ 100 de milioane de tone de plastic găsite acum în oceane, dintre care 80%-90% provin din surse aflate pe uscat.”

Convenția de la Basel stabilește reguli pentru țările dezvoltate care exportă deșeuri toxice către țări în curs de dezvoltare. Susținătorii amendamentului spun că acesta va ajuta la o mai bună reglementare și transparență a comerțului global cu plastic, protejând astfel oamenii și mediul.

SUA și alte state nu vor mai putea să trimită deșeuri din plastic către țări în curs de dezvoltare care fac parte din Convenția de la Basel și nu fac parte din Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică.

Marco Lambertini, director general WWF International, a declarat că acordul este binevenit și că țările dezvoltate și-au ignorat pentru prea mult timp responsabilitatea pentru cantitățile enorme de deșeuri din plastic, însă că este nevoie de mai mult.

„Ceea ce noi – și planeta – avem nevoie este un tratat cuprinzător care să abordeze criza globală a plasticului.”

spot_img

Ultimele știri