Ziarul Financiar: Agricultura, trasa in jos de recolta tarzie

Agricultura a fost surpriza negativa in ceea ce priveste evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul al treilea, cu o scadere de 7,6% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit INS, in conditiile in care paradoxal productia de cereale a fost mai buna fata de cea din 2009.

Aportul agriculturii in economie a ajuns astfel la 70% din cat reprezenta in urma cu doi ani, cand sectorul a avut unele dintre cele mai bune rezultate datorita productiei mari. Principalul motiv, spun autoritatile, este recolta tarzie a cerealelor pe fondul ploilor masive de la sfarsitul verii.

"Este normal ca agricultura sa aiba o contributie negativa pentru perioada iulie- septembrie. Recoltatul a avut loc mult mai tarziu din cauza ploilor masive. In mod normal, graul ar fi trebuit strans in iulie, dar anul acesta am terminat de recoltat la sfarsitul lui august, iar floarea-soarelui din august am amanat-o pentru septembrie.

S-a produs un decalaj", a declarat pentru ZF Adrian Radulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Practic fermierii au inceput comercializarea si implicit valorificarea cerealelor obtinute la sfarsitul trimestrului al treilea – inceputul trimestrului patru.
 

Citeste mai mult in Ziarul Financiar

spot_img

Ultimele știri