Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sprijin financiar de 7 milioane euro pentru argicultura eco

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, 26 iuni a.c., o Hotarare prin care exploatatiilor agricole ecologice li se va aloca un sprijin financiar de 7 milioane de euro din fonduri europene.

Tinand cont de faptul ca 65% din exploatatiile ecologice sunt de mici dimensiuni, de la 0,3 – 5 ha., s-a decis alocarea unui sprijin in cuantum total de 7.050.000 euro, fonduri europene, acesta urmand a acoperi taxele de inspectie si certificare, mentinand astfel exploatatiile respective in sistemul ecologic”, spun reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Masura vizeaza o crestere a platii suplimentare la exploatatiile ecologice de mici dimensiuni (0,3-5ha) de peste 17% (de la 450 la 540 euro), fermele aflate intre 5,1-20 ha primind 611,43 euro, iar cele de peste 21 ha beneficiind de 510 euro, exploatatiile mari, de peste 20 hectare, nefiind dezavantajate intrucat acestea isi pot acoperi costurile de certificare si inspectie anuale prin valorificarea unui volum mai mare de produse ecologice, raportat la dimensiunea lor.

Sistemele de irigatii transmise sub forma de comodat

De asemenea, tot ieri, Guvernul a aprobat si o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004 care  intareste rolul prioritar al sectorului de irigatii din Romania in contextul actual.

In principal, se urmareste protejarea infrastructurii de imbunatatiri funciare prin transmiterea acesteia catre organizatiile si federatiile de udatori sub forma de comodat si nu in proprietate ca pana acum, urmand ca, dupa o perioada de 5 ani, la cerere, acestea sa poata primi in proprietate respectiva infrastructura, numai daca fac dovada exploatarii si intretinerii corecte a acestora.

Aceste reglementari urmaresc responsabilizarea organizatiilor si federatiilor, stiut fiind ca in cazurile in care infrastructurile de irigatii au fost acordate cu titlu gratuit acestea au fost supuse unui proces de degradare continuu, proprietarii neasigurand intretinerea lor in conditii optime”, au explicat reprezentanti MADR.

De asemenea, ordonanta de urgenta prevede, ca o alta masura de protectie, constituirea de catre federatii a unei garantii in contul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare de 10% din valoarea de inventar a infrastructurii transmise, ANIF avand dreptul de a retine garantia daca acestea nu respecta obligatiile stabilite prin protocolul de predare-primire.

spot_img

Ultimele știri