Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Incalzirea globala are solutii individuale

Tot mai des auzim in jurul nostru vorbindu-se despre incalzirea globala. Inundatiile, incendiile si chiar tornadele nu au mai ocolit tara noastra in ultimii ani. Specialistii in domeniu trag numeroase semnale de alarma cu privire la acest subiect.

Text de Crisanta Lungu

Temperatura medie globala a crescut cu 0,8 °C, iar estimarile arata ca limita suportabilitatii este de inca maximum 2 °C. Activitatile umane emitatoare de CO2 se deruleaza la o scara din ce in ce mai mare, determinand astfel o crestere a temperaturii medii globale intr-un rimt mult mai alert decat cel inregistrat pana acum. Pentru ca aceste cresteri ale temperaturii medii globale sa fie mai mici de 2 °C, emisiile de CO2 ar trebui reduse cu 50% pana in anul 2050. La nivel global, emisiile de CO2 nu sunt distribuite deloc in mod egal, unele tari avand emisii foarte mari atat ca valoare globala, cat si raportat la numarul de locuitori. Astfel, SUA emit anual 5,9 miliarde tone de CO2, de zece ori mai mult decat Africa Subsahariana. Se estimeaza ca, in curand, China va depasi SUA, devenind astfel cel mai mare emitator de CO2, ca valoare absoluta. Raportat
la numarul de locuitori, la nivelul SUA emisiile de CO2 ating valoarea medie anuala de 20 tone/persoana, in timp ce in Africa Subsahariana acestea ating doar 0,9 tone/persoana.

In acelasi timp, guvernele multor tari sunt mult mai preocupate de producerea de energie decat de reducerea emisiilor de CO2, luand in calcul intr-o masura foarte mica sau uneori chiar deloc alternativele de producere a energiei regenerabile care nu afecteaza mediul inconjurator. Energia eoliana, solara, geotermala, hidro sau biomasa sunt solutiile pentru perioada urmatoare, care, pe langa avantajul de a proteja mediul inconjurator, mai prezinta si alte avantaje foarte importante din punct de vedere economic: costurile reduse si imposibilitatea epuizarii lor. Daca in cazul petrolului, al carbunelui si gazelor naturale vorbim despre epuizarea resurselor, acest lucru nu este posibil, de exemplu, in cazul soarelui sau al vantului.

Fiecare om este responsabil

O responsabilitate tot mai mare ii revine fiecaruia dintre noi. Consumul global de energie este influentat de fiecare consumator individual, iar specialistii din domeniu indica emisii anuale de CO2 in valoare de maximum 1,3 tone pe persoana, pentru a mentine o crestere medie a temperaturii globale de maximum 2 °C. Utilizarea unor masini cu consum cat mai redus de carburant, folosirea mijloacelor de transport in sau a celor nepoluante, cum sunt bicicletele, folosirea de becuri economice, evitarea consumului inutil de energie prin scoaterea din priza a incarcatoarelor si a aparatelor electrice si electronice atunci cand nu le folosim sunt doar cateva variante la indemana fiecaruia.

Idei precum: „Eu sunt doar o singura persoana, nu am cum sa schimb lucrurile…” sau „Eu cred ca ma incadrez in limita de 1,3 tone/an, nu am cum sa produc atat de mult CO2” sunt de mult depasite. Un drum cu avionul de 2.500 km produce 1,3 tone de CO2. La fel, un drum cu o masina de teren, pe o lungime de maximum 3.000 km. Procesarea carnii consumate timp de un an de 4 persoane dintr-o tara industrializata genereaza aceeasi cantitate de gaze cu efect de sera. Prin comparatie, folosirea bicicletei pentru a ajunge la locul de munca scade emisiile de CO2 cu o jumatate de tona pe an. Iar daca toti consumatorii individuali din UE ar folosi becuri economi ce, emisiile anuale s-ar reduce cu 27 de milioane de tone.

spot_img

Ultimele știri