Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace cere oprirea finantarii centralei nucleare Mochovce

Greenpeace solicita Erste Bank incetarea finantarii reactoarelor nucleare in Slovacia, 30 de activisti ai organizatiei de mediu blocand intrarea principala a bancii din Viena cu un zid din beton autoclavizat(BCA), se arata intr-un comunicat al Greenpeace.

’Prin aceasta actiune activistii protesteaza fata de finantarea a doua reactoare nucleare ce vor fi construite in Slovacia, la Mochovce. Majoritatea austriecilor sunt impotriva construirii unui reactor nuclear la o distanta asa de mica fata de Viena si solicita oprirea imediata a finantarii’, a declarat Jurrien Westerhof, expert Greenpeace pe probleme de energie.

Banca Erste face parte dintr-un consortiu ce finanteaza proiecte de obtinere a energiei inSlovacia, dintre care construirea celor doua reactoare reprezinta partea cea mai importanta. Aceasta decizie a fost luata acum un an, de Guvernul Slovaciei si firma italiana ENEL, ce detine pachetul majoritar de actiuni in cadrul Companiei Slovace de producere a Energiei.

In prezent, la Mochovce sunt in functiune doua reactoare de tipul WWER 440-213, o tehnologie sovietica ce dateaza din anii ’70. Inca doua reactoare de acest tip ar putea fi construite fara a fi prevazute cu anvelope de protectie. Prabusirea unui avion peste un astfel de reactor ar provoca un dezastru de proportii, la numai 150 km de Viena’, atentioneaza Westerhof.

spot_img

Ultimele știri