Cinci romani pleaca in expeditie la Polul Nord

O echipa de cinci cercetatori romani, intre care si o femeie, va pleca, vineri, intr-o expeditie in Groenlanda de Vest, pentru studiul fenomenelor polare, urmand sa se intoarca la 8 aprilie.

Echipa, care va lucra la temperaturi de minus 35 de grade C, va fi formata din inginer Teodor Gh. Negoita, director al Institutului Roman de Cercetari Polare, aflat la a 15-a expeditie de cercetari polare, Petre Popescu, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, Paul-Andrei Iordache, de la Institutul Roman de Cercetari Polare, Petre Paraschiv, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane si Mihaela Scantee Cotarlet, de la Institutul Roman de Cercetari Polare.

Ei vor efectua observatii astroclimatice complexe la Sondrestrom Upper Atmospheric Research Facility si in zonele invecinate localitatilor Kangerlussuaq si Ilulissat.

De asemenea, vor preleva mostre din lacuri, fiorduri si zonele de coasta ale Groelandei de Vest pentru studii biotehnologice in laboratoarele din Romania, observatii ecologice in teren, observatii asupra calotei de gheata a Groenlandei, un studiu complex si prelevare de mostre din iceberg-uri, studii privind comportamentul organismului uman la temperaturi scazute, corelari cu distanta parcursa, temperatura polara, zi si noapte polara.

spot_img

Ultimele știri