Magor Csibi sustine Legea Picnicului

Cei mai multi dintre cititorii Green Report sustin Legea Picnicului, initiativa Asociatiei Green Revolution pentru reglementarea iesirilor la iarba verde ale romanilor. 75% dintre cei care au participat la sondajul de pe site-ul www.green-report.ro pana acum considera ca legea este necesara, pe locul doi se afla cei care cred ca legea este necesara, dar nu va produce efecte (15%), iar cei mai putini (5%) cred ca legea nu este necesara pentru ca exista deja suficiente reglementari.

Green Report va invita in continuare sa participati la sondaj si sa va exprimati opinia prin intermediul formularului de comentarii.

Asociatia Green Revolution a initiat proiectul Legii Picnicului pentru a combate efectul negativ al iesirilor la iarba verde ale romanilor. Potrivit proiectului, autoritatile locale trebuie sa amenajeze locuri speciale pentru picnic dotate cu puncte de colectare selectiva a deseurilor, toalete, apa curenta, locuri speciale pentru aprins focul sau locuri de joaca.

Magor Csibi: Fara finantare, ar fi doar o lege votata si ignorata

“Este necesara o initiativa de acest gen, dar in acelasi timp trebuie sa precizam si ce surse de finantare luam in calcul pentru a realiza acest proiect. Ar fi foarte greu sa gaseasca cineva surse de finantare in plina perioada de criza. Tot din acest punct de vedere, cu cat incercam sa cream legi mai pompoase, cu atat mai mult distrugem subiectul. Am vazut un alt proiect asemanator cu acesta prin care se incearca acelasi lucru: se pun 10.000 de pubele in locurile publice si se fac contracte cu consiliile judetene ca sa ia gunoiul din aceste pubele. Cred ca este un exemplu mai mic si pozitiv. Sub nicio forma nu este o suprareglementare legislativa, dar o initiativa de acest gen necesita finantare, altfel n-are nicio valoare. Fara bani, aceasta lege va fi una dintre legile votate si ignorate.

Cu siguranta nu toaletele au fost pana acum problema. Si oamenii care se duc la munte in mod regulat si in mod ecologic stiu foarte bine cum e sa caram cu noi pungile de gunoi. Si foarte multi oameni fac asta: urcam pana la Piatra Craiului si coboram cu punga noastra de gunoi. Asta nu tine atat de mult de legislatie, tine mai mult de cultura organizationala, de cum ajungem cu anumite mesaje la oameni.

Eu am convingerea ca atunci cand vorbim de protectia mediului, nu legislatia este cea primordiala, ci sacrificiul personal este cel care poate fi determinant in aceasta privinta. Mie mi se pare si hilar ca trebuie sa scriem o lege de acest gen (care sa prevada faptul ca necesitatile fiziologice se fac numai in locurile amenajate, ca lucrurile utilizate la picnic trebuie spalate la cel putin 30 de metri de cursul de apa si nu in rauri – nr).

Ca sa urmarim aplicarea oricaror acte legislative necesita o infrastructura minimala. Atata vreme cat oamenii nu au pubele, nu au unde sa arunce gunoiul. Cand nu exista infrastructura este foarte greu sa venim noi cu reglementari si amenintari. Pana la urma, este datoria statului sa puna la dispozitie aceste lucruri. Nu cred ca interzicerea picnicurilor in alte zone decat cele special amenajate ingradeste drepturile, nici vorba. Asta este deja un „must“ de multa vreme. Trebuie sa intelegem ca natura nu este un loc unde mergem si facem tot ce dorim. Mai mult, majoritatea padurilor si majoritatea terenurilor au fost retrocedate si sunt private. Nu trebuie sa credem ca padurea este a tuturor si merg in padure si fac ce vreau eu. Trebuie sa avem anumite locuri unde natura poate sa fie accesata cu anumite prevederi. Sunt 100% de acord cu propunerea.”

spot_img

Ultimele știri