Utilizarea dioxidului de titan ca aditiv alimentar, interzisă în UE începând din 2022

Utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar este interzisă în statele membre ale Uniunii Europene începând din 2022, potrivit unei decizii adoptate la propunerea Comisiei Europene în luna octombrie 2021. Există o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care se va aplica o interdicție totală de utilizare în produsele alimentare.

Propunerea Comisiei s-a bazat pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate, adică proprietatea substanței de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor.

Porivit Infocons, E171 este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală. Se prezintă sub forma unui praf alb și este utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produse. Este admis a se folosi conform reţetelor în toate categoriile de produse alimentare.

Dioxidul de titan are rol de colorant în mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulionuri.

Se utilizează şi în pasta de dinţi, ca agent de albire.

spot_img

Ultimele știri