Cum se colectează brazii de Crăciun de care bucureștenii vor să scape după sărbători. Ce se întâmplă cu bradul vostru în funcție de sectorul în care locuiți

Primăriile de sector și societățile de salubrizare, dar și unele companii care au vândut brazi înainte de sărbători au anunțat că vor colecta pomii de Crăciun pe care bucureștenii i-au împodobit și pe care în aceste zile se pregătesc să îi arunce.

În mod tradițional, bradul se despodobește pe 7 ianuarie, când este celebrat Sfântul Ion, ultima dintre sărbătorile de iarnă.

UPDATE: În Sectorul 1, serviciul public de salubrizare se realizează în baza contractului de delegare a gestiunii încheiat între Consiliul Local Sector 1 și operatorul de salubrizare Romprest, după cum a explicat Primăria Sectorului 1, într-un răspuns pentru Green Report.

„Colectarea brazilor de Crăciun în Sectorul 1, precum și a celorlalte cantități semnificative de resturi vegetale, care nu pot fi precolectate în recipiente (europubele din dotare) în ziua/ zilele colectării fracției umede din deșeurile menajere, se face cu programarea anticipată a colectării gratuite a acestor deșeuri pentru fiecare zi de sâmbătă și duminică, la numărul de telefon 021/9560 sau la adresa de email secretariatsalubritate@romprest.eu”, au explicat funcționarii Primăriei S1. Potrivit acestora, operatorul de salubrizare Romprest are încheiate contracte cu prestatorii de servicii de sortare, tratare și eliminarea deșeurilor pentru deșeurile colectate de pe raza sectorului 1, inclusiv biodeșeuri.

Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, i-a rugat pe locatari să scoată brazii doar în weekend pentru ca aceștia să nu stea prea mult pe domeniul public înainte de a fi ridicați de salubriști. „Noi ne-am apucat să strângem brazii de pe stradă, cum și voi v-ați apucat să îi scoateți deja din casă. Totuși, avem o rugăminte. Ca să nu alergăm de colo-colo și ca să nu stea brazii prea mult pe stradă, vă rugăm să îi scoateți doar în weekend, acesta care vine sau următorul. Iar echipele noastre vor trece să îi ia – simplu și rapid,” a scris Radu Mihaiu, pe Facebook.

La rândul său, primarul sectorului 3, Robert Negoita, a avertizat că pomii de Crăciun nu se depozitează necontrolat pe domeniul public, ci trebuie lăsați în zona ghenelor pentru a putea fi ridicați de societatea de salubrizare. „Iată că am trecut în noul an, iar de azi, revenim și la treabă. Ca de obicei, ne-am bucurat de tradiționalul brad împodobit. Și, invariabil, apare întrebarea: ce facem cu bradul natural, după ce îl desfacem? Atenție! Brazii pe care i-am avut de sărbători NU se depozitează în mod necontrolat pe domeniul public, ci se lasă grupați, pentru ridicare, în zona ghenelor de gunoi de la blocuri. Colegii mei de la Direcția Generală de Salubritate îi ridică de peste tot, iar dacă aveți nelămuriri sau diferite sesizări, nu ezitați să apelați la numerele de telefon pe care le avem la dispoziție, respectiv 0720.777.511/ 512/ 513/ 514/ 515. Vă mulțumesc tuturor pentru păstrarea curățeniei și nu uitați că fiecare dintre noi este responsabil să avem un sector civilizat”, a scris Robert Negoiță pe Facebook.

La solicitarea Green Report, purtătorul de cuvânt al Primăriei sectorului 4 ne-a comunicat că ROSAL, compania de salubritate contractată pe raza UAT-ului, colectează brazii lăsați în preajma ghenelor de gunoi sau pe domeniul public și îi duce la compostare. De asemenea, dacă cineva vrea să se debaraseze de brad într-un mod responsabil, poate contacta ROSAL, iar operatorul va veni și îl va ridica în mod gratuit de pe raza sectorului 4.

În sectorul 5, compania Salubrizare Sector 5 SA colectează brazii, inclusiv cei abandonați pe domeniul public, după cum ne-au comunicat reprezentanții Primăriei sectorului 5.

Programul de colectare a brazilor uscați se desfășoară în regim 24/24 cu treceri multiple pe fiecare zonă, până la finalul campaniei. Pentru un comportament responsabil și civilizat, locuitorii Sectorului 5 sunt rugați să NU abandoneze brazii pe domeniul public, iar înainte de a fi duși la ghena de gunoi aceștia trebuie să fie curățați de orice decorațiuni. Toți brazii colectați vor fi tocați și se vor depune la compost, urmând ca materialul rezultat să fie folosit pentru reamenajarea peisagistică a parcurilor din Sectorul 5”, au comunicat reprezentanții Primăriei Sector 5 ulterior.

În sectorul 6, atât primarul Ciprian Ciucu a transmis că brazii pot fi aduși la oricare dintre cele 12 puncte de colectare separată a deșeurilor reciclable din sectorul 6, zilnic, între 3 și 16 ianuarie, în intervalul 08.00 – 18.00.

„1. Nu abandonați brazii pe domeniul public.
2. Brazii trebuie să fie curățați de orice decorațiuni.

Toți brazii colectați se vor toca iar materialul este transportat la unul din cei mai mari procesatori de lemn din România. Acolo se va utiliza ca materie primă în procesul de fabricare PAL. Informații suplimentare la 0757024222”, a scris Ciucu, pe Facebook.

Adresele punctelor din sectorul pot fi regăsite fie în aplicaţia eSector6, fie accesând linkul: https://www.urbansa.ro/adresele-celor-12-puncte-de-preluare-a-deseurilor-reciclabile-colectate-separat/.

Leroy Merlin și Auchan vă iau bradul înapoi

Și companiile care au pus în vânzare brazi de Crăciun au căutat soluții pentru a-i colecta și folosi materia primă furnizată de aceștia.

Cei care au achiziționat un brad natural de Crăciun din rețeaua de magazine Leroy Merlin România sau din magazinul online al retailerului, începând cu 22 noiembrie 2021, au opțiunea să îl returneze în magazine în perioada 3 – 31 ianuarie 2022. Ei vor putea fi răsplătiți cu un voucher în valoare de 25 de lei. Voucher-ul poate fi emis după returnarea bradului în baza cardului digital de client și a documentelor care atestă cumpărarea produsului, fiind valabil pentru cumpărături în magazinele fizice, dar și pentru comenzile online, în perioada 3 ianuarie-14 februarie 2022.

Românii sunt dispuși să facă efortul de a duce bradul înapoi, dacă ne uităm la experiența celorlalți ani, ținând cont că acțiunea Leroy Merlin a ajuns la cel de-al șaptelea an consecutiv, au precizat reprezentanții companiei pentru Green Report. În ianuarie 2021, 40.000 de brazi au fost colectați prin campania de reutilizare. Toți brazii colectați au fost mărunțiți și transformați în peleți (combustibil ecologic) și compost (îngrășământ pentru grădini sau terenuri agricole), devenind o alternativă importantă la combustibilii convenționali.

Și Auchan a demarat o campanie de reciclare a brazilor naturali, cu scopul de a încuraja un consum responsabil și reciclarea tuturor materialelor, în special lemn. „Auchan încurajează clienții să se implice activ în acțiunea cu rol în protejarea mediului, returnând brazii uscați după sărbători pentru a fi transformați în produse prietenoase cu natura, precum compost sau peleți. Aceștia pot fi aduși în cele 17 puncte de colectare amenajate în parcările hipermarketurilor Auchan din 14 orașe, indiferent de locul din care au fost achiziționați inițial”, au precizat reprezentanții Auchan.

Citește și: Puncte de colectare a brazilor de Crăciun, amenajate în Bucureşti

spot_img

Ultimele știri